Afvalspecial

Als gemeente werken we samen met u aan zo min mogelijk restafval. We willen zo veel mogelijk recyclen. Zo werken we samen aan een circulair en duurzaam Lingewaard.

Hoe we dat doen, beschrijven we in ons grondstoffenbeleid. Daarvoor hebben we inwoners gevraagd om
met ons mee te denken. Misschien herinnert u zich nog de vragenlijst die u vorig jaar thuis ontving: meer dan 3.300 huishoudens vulden deze vragenlijst in. We hielden ook gesprekken op straat en we organiseerden inwoneravonden. Daar kregen we veel nuttige informatie en tips. Ook lieten we onderzoek doen naar de milieustraat van de toekomst. Alle informatie hebben we verwerkt in het nieuwe grondstoffenbeleid ‘Samen Werken aan een Circulair Lingewaard’ voor de jaren 2025-2030. In oktober bieden we dat nieuwe beleid aan de gemeenteraad aan.

Maarten van den Bos
Wethouder Afval

wethouder Maarten van den Bos

Brand door batterijen

Medewerkers van Remondis kregen de schrik van hun leven: de lading van de vuilniswagen stond in brand!

De vuilniswagen stopte in de Marshallstraat in Huissen en zocht een plaats om de inhoud van de vuilniswagen veilig te dumpen. De chauffeur belde 112 en de brandweer was er snel. Na afloop kon de lading weer veilig afgevoerd worden. Tussen het restafval zaten veel spullen die daar niet horen. Zoals kapotte apparaten (tablets, airfryers) en batterijen. Als die in de pers van de vuilniswagen komen, kan er een vonk ontstaan, waardoor de lading in brand vliegt. Ook zitten er stoffen in de apparaten en batterijen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Lege batterijen kunt u inleveren bij alle winkels die batterijen verkopen. Er is dus altijd wel een inleverpunt bij u in de buurt. U kunt lege batterijen en kapotte apparaten ook gratis inleveren bij Milieustraat Van Dalen, Veilingweg 8 in Huissen. Of bewaar ze voor de E-Waste Race die in maart 2025 start: basisschoolleerlingen komen de apparaten dan gratis bij u ophalen.

Minder gft in restafval

Wist u dat restafval gemiddeld nog voor 1/3 uit gft bestaat? Van elke 100 kilo restafval is dus nog zo’n 33 kilo groente- fruit- en tuinafval.

U herkent het misschien wel: een bakje met beschimmeld eten gooien veel mensen direct bij het restafval in plaats van dat ze het afval scheiden in gft en rest. Samen met inwoners willen we kijken hoe we ons restafval nog beter kunnen scheiden. Daarom hielden we in september een inwoneravond met de leden van ons Afvalpanel. Zij dachten met ons mee: Welke stappen kunnen we zetten? Hoe kunnen we inwoners helpen? We nemen hun tips mee. Die combineren we met onderzoek dat is gedaan én de resultaten uit andere gemeentes. De komende periode gaan we hier verder mee aan de slag.

Afvalapp

Wilt u weten op welke dag uw restafval opgehaald wordt?

U leest het op de website afvalwijzer.lingewaard.nl. Of download de app Afvalwijzer Lingewaard. Daar vindt u altijd de meest actuele informatie. Ook als er ophaaldagen veranderen, bijvoorbeeld omdat het ijzelt.

Word lid van ons Afvalpanel

Wilt u met ons mee blijven denken over afval? Graag!

Stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl met daarin uw naam en telefoonnummer. Zet in de mail dat u zich wilt aanmelden voor het Afvalpanel. Een aantal keren per jaar vragen wij dan uw mening over afvalzaken.

We hebben er een neus voor

Inwoners geven aan dat het rondom de afvalcontainers soms rommelig is en dat het stinkt. Daarom zijn we een proef gestart met geurhuisjes.

Uit onderzoek blijkt dat als een omgeving schoon is, dat mensen hun best doen om de omgeving schoon te houden. De geurhuisjes helpen daarbij: ze verspreiden een citroengeur. Inwoners associëren deze geur met schoon. Op andere plaatsen in Nederland hebben de geurhuisjes veel succes: er wordt minder afval naast de containers gezet en er is minder zwerfafval. Zo werken we samen aan een schoon Lingewaard!

Snoeihout, grofvuil of wit- en bruingoed laten ophalen?

In de app Afvalwijzer Lingewaard of op afvalwijzer.lingewaard.nl leest u wanneer we bij u langskomen.

Wilt u dat we uw snoeihout, grofvuil of wit- en bruingoed laten ophalen? Geef dit uiterlijk de vrijdag voor de inzameldag vóór 10 uur aan ons door. Dat kan via de app Afvalwijzer Lingewaard of via onze website. Of bel (026) 32 60 111. Zet uw afval op de inzameldag voor 7.30 uur aan de straat.

  • 1x per maand: snoeihout (max 1m3, gratis)
  • 7 november: wit- en bruingoed (gratis)
  • 14 november: grofvuil (max 2m3: kosten: € 21,00 per m3)