Beste Lingewaarders,

Mark Rutte had geen gemakkelijke boodschap voor ons. Nederland zit nu in een harde lockdown. Dat is geen fijn nieuws, zeker niet zo vlak voor de feestdagen. Een tijd waarin we normaal gesproken elkaar opzoeken. Een tijd van gezelligheid en samenzijn, terwijl we nu juist afstand moeten houden.

Ook de jaarwisseling zal er anders uitzien dan normaal. Het kabinet besloot eerder tot een totaal vuurwerkverbod. Dit om de zorg zo veel mogelijk te ontzien en groepsvorming te voorkomen. Daarom besloot ik om ook het carbidschieten in onze gemeente dit jaar niet toe te staan. Net als in de gemeenten om ons heen. Het carbidschieten is een prachtige traditie, maar die past niet bij de coronamaatregelen die op dit moment gelden. Er komen dan te veel mensen bij elkaar, en mensen houden niet voldoende afstand van elkaar. Bovendien was ik bang dat mensen in plaats van vuurwerk afsteken nu carbid zouden gaan schieten. Die onervarenheid zou tot nog meer ongelukken kunnen leiden. Ik snap dat dit een lastige boodschap is. Maar het is niet anders. Als we voor één evenement of feestdag een uitzondering zouden maken op de coronamaatregelen, dan geven we het virus toch weer een kans. En alleen samen krijgen we corona onder controle.

Ook voor leerlingen, leraren en ouders is het even schakelen nu de scholen dicht zijn. Veel scholen hebben hard hun best gedaan om de laatste schooldag voor de kerst extra feestelijk te maken. Ik wens alle leerlingen en leraren alvast een fijne kerstvakantie en veel succes met het thuisonderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat jullie hierin slagen! Voor de middelbare scholieren was onderwijs op afstand al wat meer gebruikelijk. Maar even helemaal niet naar school en je vrienden niet elke dag zien is toch wel even slikken. Gelukkig kun je contact met elkaar onderhouden via sociale media. En houd ook de sociale media van de gemeente en Stichting Welzijn Lingewaard in de gaten voor leuke activiteiten die nog wel mogelijk zijn.

Voor de ouderen onder ons is deze periode van lockdown lastig. Voelt u zich eenzaam en heeft u behoefte aan contact? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Lingewaard. Zij kunnen samen met u zoeken naar bijvoorbeeld een belmaatje. Kent u een oudere die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Bel hem of haar eens op. Of stuur een kaartje!

Voor de Lingewaardse ondernemers is de sluiting van niet-essentiële winkels net voor de kerst natuurlijk ontzettend zuur. Ik zie gelukkig wel de enorme ondernemerszin, veerkracht en creativiteit. Restaurants waarbij je maaltijden kunt afhalen bijvoorbeeld. Of winkeliers die bestellingen thuisbezorgen. Als gemeente proberen we onze getroffen ondernemers zo goed mogelijk bij te staan. Bent u ondernemer en heeft u vragen? Of komt u door de coronacrisis in de problemen? Neem dan contact op met ons ondernemersloket.

Ik dank u voor uw begrip, geduld en medewerking in het afgelopen jaar. Het is voor ons allemaal geen makkelijke periode. Laten we er met z’n allen het beste van maken. Blijf zo veel mogelijk thuis, houd afstand en draag een mondkapje waar dat nodig is. Als we ons aan de maatregelen houden, komt er hopelijk weer meer perspectief. En gaan we weer een periode in waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten. Een periode waarin we weer de dingen kunnen doen die belangrijk voor ons zijn.
Let op uzelf en op elkaar en blijf gezond. Ik wens u, mede namens het gemeentebestuur, mooie feestdagen en veel gezondheid en geluk in het nieuwe jaar.

Nelly Kalfs,
burgemeester