Situatieschets

We zijn een groene gemeente met een groot buitengebied en een rijke historie. En een ligging in het nationaal landschap De Gelderse Poort. In onze mooie omgeving hebben we ook veel bezienswaardigheden. In Doornenburg hebben we een middeleeuws kasteel dat wel de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland wordt genoemd. Het ligt in een kwetsbaar gebied.

kasteel Doornenburg in het donker met verlichting
Foto: Kasteel Doornenburg, bezienswaardigheid in een kwetsbare omgeving

Lichthinder en lichtvervuiling

We spreken van lichthinder als het licht bijvoorbeeld een woning inschijnt. Lichtvervuiling is de lichtkoepel die je aan de hemel ziet door verlichting. Door een lichtbron goed af te stellen kun je al veel lichthinder en lichtvervuiling voorkomen. Dat proberen we zelf al zoveel mogelijk te doen en we vragen anderen daar ook op te letten.

Dimmen

Dimmen is het zachter laten branden van de verlichting. Buiten is dat nauwelijks te zien. Het licht wordt minder fel. Dat doen we na de spits. In de late avond en nacht dimmen we het licht nog wat verder terug. Er zijn dan weinig mensen op straat en ons oog is gewend aan het donker.

Effect van licht

Een aantal van de bezienswaardigheden in onze gemeente is verlicht. Wij verlichten alleen als het een waardevolle toevoeging is.
Sommige bezienswaardigheden zijn de hele nacht aan en het licht schijnt soms ook nog alle kanten op. Dit kan onnodige lichthinder of lichtvervuiling geven. 
Is het van ons, dan dimmen we het licht na 19.00 uur en zetten het licht voortaan na 23.00 uur uit. Is het niet van ons, dan gaan we hierover in gesprek gaan met de eigenaar van de bezienswaardigheid om te bespreken of het mogelijk is om het licht te dimmen en in de nacht uit te doen.

Verlichte kerk in Bemmel
Foto: Verlichtte kerk in Bemmel. Het licht schijnt omhoog en geeft een lichtkoepel boven Bemmel.

Aansluiting

De aangelichte gebouwen zijn deels (bijvoorbeeld kerken) geschakeld via de openbare verlichting. Andere gebouwen weer niet.

Zo doen we het voortaan

  • We verlichten alleen als het een waardevolle toevoeging is anders worden bezienswaardigheden niet verlicht;
  • Na 19.00 uur dimmen we de verlichting. Dat wil zeggen dat het minder fel gaat branden;
  • Het licht wordt na 23.00 uur uitgezet;
  • We richten het licht goed en zo voorkomen we onnodige lichthinder of lichtvervuiling;
  • We gaan in gesprek met anderen wanneer de situatie daar aanleiding toe geeft. 
  • Ons uitgangspunt is dat we alles apart geschakeld willen hebben en niet meer op het net van de openbare verlichting. Bij vervanging passen we dit aan.

Wat vragen we

  • We vragen andere eigenaren om bewust te kijken of aanlichten een waardevolle toevoeging is;
  • Het licht vanaf 19.00 uur te dimmen en na 23.00 uur uit te zetten;
  • Het licht goed te richten.