Ook dit jaar komt de eikenprocessierups  voor in Lingewaard. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in mei, juni en juli in het zuiden van Nederland op eikenbomen voorkomt.

De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). Op plaatsen waar de eikenprocessierups voor veel ongemak zorgt, wordt voor bestrijding gekozen. De eigenaar van de bomen is verantwoordelijk voor het bestrijden.

De eikenprocessierups veroorzaakt klachten

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken overlast. Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ben je in een (natuur-)gebied waar eikenprocessierupsen voorkomen?  Zorg dan voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Meer informatie over de eikenprocessierups

Voor meer informatie over de eikenprocessierups en gezondheidsklachten kunt u contact opnemen met de GGD. Op de website van de GGD Ggdleefomgeving.nl  vindt u alle informatie over de eikenprocessierups.