Er is nog geen duidelijkheid over het restant van de energietoeslag 2023

In december hebben inwoners die hier rechtop hadden, deel één (€ 500) van de energietoeslag ontvangen. We maakten toen bekend dat zij het restant (€ 800) van de energietoeslag 2023 voor 31 maart 2023 zou ontvangen. Helaas heeft de Rijksoverheid besloten dat gemeenten de resterende €800,- nog niet mogen uitbetalen. Eerst moet de Participatiewet worden aangepast. Wij verwachten dat dit pas in de 2e helft van 2023 gebeurt. Als wij wel eerder zouden uitbetalen dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor overige inkomsten van inwoners, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.

Aanvragen energietoeslag 2022 en 2023

Hebt u in 2022 nog geen energietoeslag ontvangen en denkt u wél in aanmerking te komen?  Dan kun u de toeslag hieronder aanvragen. De toeslag voor 2022 kunt u nog aanvragen tot en met 31 mei 2023. De energietoeslag van 2023 kunt u binnenkort aanvragen. 

Voor wie?

De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. 

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de energietoeslag  

Nodig bij uw aanvraag

Tijdens het invullen van het formulier vragen wij:

  • DigiD;
  • Een kopie van de voor- en achterkant van uw ID of uw verblijfsvergunning;
  • Een kopie van uw inkomstengegevens.

Misschien hebben we nog andere documenten nodig. De gemeente neemt dan contact met u op.
 
DigiD linkAanvragen energietoeslag


Hoelang duurt het?

Is uw aanvraagformulier compleet? En zijn alle documenten die we hebben ontvangen in orde? Dan neemt de gemeente een beslissing over uw aanvraag. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, maakt de gemeente de vergoeding zo snel mogelijk over op uw rekening.


Belastingvrij

Over de Energietoeslag betaalt u geen belasting. U hoeft de toeslag daarom niet op te geven bij uw belastingaangifte over de jaren 2022 en 2023.


Contact

Heeft u vragen over deze en andere regelingen? Dan kunt u contact opnemen met het Klantcontactcenter via (026) 32 60 111.