LeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
18 jaar of ouder€ 58,30€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar
jonger dan 18 jaar€ 30,70€ 49,85is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Afspraak maken voor aanvragen

Afspraak maken voor afhalen

Identiteitskaart laten (thuis)bezorgen

Uw identiteitskaart kan op afspraak op ieder gewenst adres bezorgd worden (met uitzondering van de Waddeneilanden). U hoeft uw document dus niet meer op te halen. De kosten bedragen € 4,95 per bezorging. Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Meer informatie vindt u op de pagina (thuis)bezorgen reisdocumenten.

Kwijt of gestolen?

Als uw ID-kaart vermist is, dan is het belangrijk dat u dit snel doorgeeft. 

Vermissing of diefstal reisdocument aangeven

Hoe het werkt

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Wat u moet doen

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten deze persoonlijk aanvragen.
 • U krijgt uw identiteitskaart niet meteen mee. Na ongeveer 1 week kunt u de kaart ophalen bij de gemeente.
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk komen ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Daarna vervalt uw identiteitskaart en moet u een nieuwe aanvragen.
 • Een identiteitskaart blijft 10 jaar geldig. Daarna levert u het in bij de gemeente.
 • Let op! Vraagt u een identiteitskaart voor uw kind aan? Dan moet uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Spoedprocedure

Doe een spoedaanvraag om uw identiteitskaart sneller te krijgen. Meestal kunt u de kaart dan de volgende werkdag ophalen bij de gemeente. Dit kost wel extra geld. Vraag dit na bij de medewerker aan de balie.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. De gemeente beoordeelt of u niet persoonlijk hoeft langs te komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring. Meer informatie kunt u krijgen bij de gemeente.

Nodig voor de aanvraag

Aanvragen identiteitskaart:

 • Een goedgelijkende pasfoto in kleur. De pasfoto moet voldoen aan de pasfoto-eisen. Een goede fotograaf kent deze eisen.
 • Alle reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart) die nog in uw bezit zijn of die nog niet ongeldig gemaakt zijn.
 • Hebt u geen (verlopen) reisdocument? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of voogd. Voor de schriftelijke toestemming kunt u gebruik maken van het  formulier verklaring van geen bezwaar tegen uitreiken reisdocumenten minderjarigen ( zie het tabblad formulieren/documenten). De echtheid van de handtekeningen moet worden aangetoond met een geldig identiteitsbewijs van de ouders of voogd.
 • Contant geld of een pinpas om de identiteitskaart te betalen.

Afhalen identiteitskaart:

 •  uw huidige identiteitskaart als u deze nog niet hebt ingeleverd

Hoe lang het duurt

U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

Aanvullende informatie

Eigendom van de staat

De identiteitskaart blijft eigendom van de staat. Daarom mag u deze niet weggooien of vernietigen als hij is verlopen. U moet de uw oude identiteitskaart inleveren als u een nieuwe krijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?