Bibliotheek naar De Kinkel en nog meer…

Dit item is verlopen op 21-03-2018.

De gemeenteraad heeft al besloten dat de bibliotheek Bemmel naar Cultureel Centrum de Kinkel gaat.  Dit past in het bibliotheekbeleid. Dat gaat er vanuit dat alle bibliotheken naar de culturele centra gaan. Maar er is meer.

Aan het woord zijn  wethouder Theo Janssen en wethouder Theo Peren. Dit vanwege een van de laatste interviews voor een boek dat in het najaar verschijnt: De Kinkel: Spiegel van 40 jaar cultureel leven in Bemmel (De Moor en Hesselink). In dit boek staat ook de uitgebreidere versie van het gehouden interview.

Het behoud van De Kinkel

Beide wethouders hebben een goed gevoel over het behoud van De Kinkel. De basis van het collegevoorstel was het belang van de meer dan 50 verenigingen die in De Kinkel waren ondergebracht.. Elke vereniging moest weer onderdak vinden. “Dat was in de kerk, zelfs met de pastorie erbij, nooit gelukt, zegt Theo Peren. Hoewel de besluitvorming lastig  was, vullen de huidige functies en activiteiten van de Theaterkerk en De Kinkel elkaar prima aan”, aldus Theo Janssen.

Ook op accommodatiegebied zijn fikse stappen gezet, gaat Theo Janssen door. Bij zijn aantreden stonden er drie multifunctionele centra in de steigers. In samenwerking met zijn collega-wethouders Witjes en Sluiter zijn het culturele centrum in Gendt en Huissen gerealiseerd.

Wat is de toekomst van het gebied om De Kinkel en gemeentehuis?

Wethouder Theo Peren: “De vastgestelde visie is een goede basis voor nadere uitwerking. Wij starten met de plannen voor het Kinkelterras en met de parkeersituatie op het Kinkelplein. Wanneer de bibliotheek naar De Kinkel gaat, ontstaan op dat moment nieuwe kansen voor Huisartsenpraktijk de Teselaar. Eigenlijk een win-win situatie”. Theo Janssen vult aan dat Stichting Welzijn Lingewaard in De Kinkel thuishoort. “Uiteraard zal dan blijken dat niet alles in het huidige gebouw past. In ons politiek testament staat ook dat uitbreiding van De Kinkel dan noodzakelijk is”. Het nieuwe college zal dit beleid voortzetten. Daar zijn beide huidige wethouders van overtuigd.
Voor de omgeving van De Kinkel is ook belangrijk dat ’t Klokhuis weer een horecafunctie krijgt. Het college is bijna rond met een nieuwe eigenaar. Dus een riante toekomst voor het Kinkelgebied!