Bibliotheek start VoorleesExpress in Lingewaard

Dit item is verlopen op 10-02-2018.

Tijdens de Voorleesdagen in Bibliotheek Huissen maakte de bibliotheek bekend dat in Lingewaard de VoorleesExpress gaat starten. Voorlezen bij gezinnen thuis.

De gemeente is enthousiast: “Voorlezen is niet alleen heel erg leuk, maar het is ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling van het kind,” aldus Wethouder Witjes.

Wethouder Witjes, wethouder Peren en vele anderen lazen tijdens de voorleesdagen voor aan grote groepen kinderen in de bibliotheek.

Maar de bibliotheek wil in Lingewaard ook gaan voorlezen bij gezinnen thuis.

De VoorleesExpress, een initiatief van de bieb en gemeente, introduceert voorleessessies en taalspelletjes bij gezinnen thuis om de taalvaardigheid van de kinderen te verbeteren. Twintig weken lang krijgen gezinnen thuis wekelijks een eigen voorlezer over de vloer. Zo vergroten kinderen (en ouders) die moeite hebben met taal spelenderwijs hun woordenschat. Niet alleen worden de kinderen voorgelezen, maar de ouders doen mee en krijgen tips en advies om het stokje na twintig weken over te kunnen pakken. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaard, die taalontwikkeling erg belangrijk vindt. Om dat te onderstrepen heeft de gemeente de laatste week van januari uitgeroepen tot week van de laaggeletterdheid.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, na twee jaar hoger op taal en rekenen scoren dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen. Ze lopen ook voor op sociaal, emotioneel, fysiek en creatief gebied. De VoorleesExpress staat daarom klaar voor gezinnen met kinderen tussen de twee en acht jaar die op deze leuke manier wel wat extra taal kunnen gebruiken. Het programma start twee keer per jaar, in september en februari. Wil je je als voorlezer aanmelden voor de VoorleesExpress? Kijk dan op www.obgz.nl/voorleesexpress.