Buurtgezinnen.nl: ondersteuning geven en krijgen in je eigen buurt!

Dit item is verlopen op 29-05-2018.

In de gemeente Lingewaard vinden we het belangrijk dat iedereen meedoet. Iedereen doet ertoe! Maar soms zijn er situaties dat het even niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld binnen het gezin. Op zulke momenten willen we er ook zijn voor elkaar.

De gemeente werkt hierbij samen met verschillende organisaties die het gezin kunnen ondersteunen zoals Santé, VGGM en Stichting Welzijn Lingewaard. Daarnaast start vandaag 15 mei, op de Internationale Dag van het Gezin, Buurtgezinnen.nl. Als symbool overhandigden drie kinderen uit Lingewaard een zelf gemaakt schilderij van een vlinder aan wethouder Helga Witjes.

Elkaar ondersteunen

Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief binnen de gemeente Lingewaard en een waardevolle aanvulling op de al bestaande initiatieven. In samenwerking met elkaar kan ook echt iedereen meedoen en zijn steentje bijdragen. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) koppelen we aan gezinnen in de buurt die willen ondersteunen (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij ontlasten het vraaggezin door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning. Bijvoorbeeld door de kinderen naar zwemles of sport te brengen. Of af en toe een weekend, middag / avond opvang of een rustige huiswerkplek te bieden.

Veilig en gezond opgroeien

In diverse gemeenten verspreid door Nederland is Buurtgezinnen.nl inmiddels actief en de ervaringen zijn ronduit positief te noemen. Reden voor Lingewaard om ook met Buurtgezinnen.nl in zee te gaan. Wethouder Helga Witjes: “Ook in onze gemeente zijn er gezinnen die overbelast zijn. Bijvoorbeeld wanneer er iemand ziek is in het gezin of bij relatieproblemen. Heel vaak springen dan familie, vrienden of buurtbewoners bij. Maar soms lukt dat niet of komt dit te dichtbij. Het doel van Buurtgezinnen.nl is om het aantal uithuisplaatsingen terug te dringen. Samen willen we er voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.”

Meer weten? Kijk dan op de website www.buurtgezinnen.nl.