Gemeentebestuur lost belofte in

Dit item is verlopen op 17-02-2018.

Woensdag 7 februari 2018 was het zover. De laatste Orde van de Foekepot - toegekend aan alle Huissenaren - werd door het gemeentebestuur in het bijzijn van de Heren van Orde geplaatst in een vitrine dat hangt in “t Convent.

Wat is er gebeurd?

Op 5 februari 2016 werd  de 17e en laatste Orde van de Foekepot door de Heren van Orde namens de Bevelanders uitgereikt. Deze prijs is toen toegekend aan alle Huissenaren en is in ontvangst genomen door burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. Op die avond heeft zij toegezegd dat deze Foekepot een mooie plaats zou krijgen in het te verbouwen Stadhues.

Waarom die prijs aan alle Huissenaren

De reden waarom toen de prijs aan alle inwoners is toegekend is de volgende.

Huissen en de Huissenaren leven door de eeuwen heen min of meer in tweestrijd, zo oordeelden de Heren van Orde. Of het nu gaat om een vereniging of een plan, het worden er gelijk twee, liefst vooraf gegaan door  een comité voor en een tegen.  De handen in elkaar slaan en met zijn allen voor iets gaan, een front vormen, ligt de Huissenaren niet zo. Hoewel het massale verzet tegen de komst van een trolley er wel voor zorgde dat de trolley er niet kwam.

Die tweestrijd liep in de afgelopen zestien jaar min of meer als een rode draad door de Orde van de Foekepot en was voor de Bevelanders reden hiervoor de gehele Huissense bevolking te nomineren en de orde toe te kennen.  Een oeuvreprijs dus.

Het is ook een ereprijs, immers bij alle voor- en tegens stonden de beste bedoelingen voor Huissen en het Huissens gebeuren steeds voorop. En elk nadeel heeft zijn voordeel, het culturele leven is er toch door verrijkt en de discussies, waar dan ook, zijn altijd levendig en amusant. Uiteindelijk vindt men elkaar altijd weer en klinken de glazen, los van het resultaat. Gezelligheid kent geen tijd in het bourgondische Huissen, de stad die aanvoelt als een warm nest.

De orde van de Foekepot heeft een mooie vervanger gekregen in de vorm van het Raokeliezer dat net als de Orde van de Foekepot wordt uitgerekt op vrijdagavond voor het begin van het Huissense Carnaval.