Hartenhuis voor het ‘vergeten’ kind

Dit item is verlopen op 13-02-2019.

In Nederland wonen ruim 55.000 kinderen niet thuis. Zij wonen in pleeggezinnen of opvanghuizen. Stichting het Vergeten Kind vindt dat deze kinderen dezelfde kansen verdienen als een kind dat wel thuis opgroeit. Gemeente Lingewaard ondersteunt dit initiatief van harte.

“Kinderen horen thuis te wonen,” legt wethouder Aart Slob uit. “We plaatsen kinderen pas uit hun huis als het echt niet anders kan. En dan willen we ze opvangen binnen de gemeente of regio. Zo blijven kinderen in hun vertrouwde omgeving. Ze kunnen dan gewoon naar hun eigen school en sportclub gaan.”

Dit jaar start in de regio daarom het proefproject ‘Samenwerkende voordeuren’. Samen met verschillende aanbieders van zorg is het doel: ‘Een aanmelding bij één aanbieder van zorg is een aanmelding bij alle aangesloten aanbieders’. Zo moet voor consulenten, (gezins)voogden en andere professionals één loket ontstaan voor vragen over verblijfszorg. Dit moet helpen het doel in de regio te halen. In 2021 willen we 50% minder kinderen uit huis plaatsen.