Inwoners aan zet: een buurtplein

Dit item is verlopen op 22-11-2017.

‘Een zwembad!’ ‘Een ondergronds stelsel!’ Het kon de kinderen van het IKC Donatushof niet gek genoeg zijn. Ze zijn actief betrokken bij het ontwerpen van hun nieuwe buurtplein.

Woensdag 1 november was het eindelijk zover. De schop kon erin en de tegels eruit. Wethouder Helga Witjes en directeur Mariken Goris trokken de laarzen aan en hielpen met het verwijderen van de eerste tegels. De start is gemaakt het opknappen van het schoolplein. In de plaats daarvoor komt een buurtplein. Een plek om te spelen, ontmoeten, bewegen en ontdekken.

Hoe het allemaal begon

Twee jaar geleden zochten de mannen van eethuis Polly contact met Mariken Goris, directeur van IKC Donatushof. Ze wilden een aantrekkelijke omgeving voor hun buurt. Daarnaast wilden ze in de wijk een oogje in het zeil houden en helpen met eventuele overlast.

Helaas kon dat niet door een hoge haag. Een aantrekkelijke omgeving was het ook niet echt, door een veredeld poepveldje voor de deur. Mariken zag het initiatief zitten en zo startte een ambitieus plan met de initiatiefnemers. Ze wilden een plek creëren van en voor de buurt.

Een buurtplein van en voor de buurt

Bureau Niche maakte samen met de kinderen een ontwerp voor het buurtplein. Ze maakten maquettes die Niche samenvoegden tot één ontwerp. De kinderen presenteerden dit aan de geïnteresseerde buurtbewoners, ouders en teamleden. Met die feedback ontstond een nieuw plan.

In juni 2016 staat het ontwerp vast. Iedereen is blij, vol energie en klaar om er iets moois van te maken. Dan volgt de grootste hobbel, de financiering rond krijgen…

Het plein kost ruim 100.000 euro

Mariken vertelt dat de financiering rondkrijgen het moeilijkste moment was in het proces. De grootste tegenvaller is de afwijzing van de subsidie van de provincie. ‘Door de verscherping van de voorwaarden, liepen we 24.999 euro mis.’ Toch laat ze de moed niet zakken en krijgt het voor elkaar.
De aanblik van de graafmachines en schoppen was voor Mariken het mooiste moment. ‘Het werk gaat nu echt beginnen!’

Het initiatief zorgt voor verbinding in de wijk

Mariken heeft mensen mee kunnen krijgen met haar enthousiasme.

Ze vertelt: ‘Ik geloof in mijn verhaal en het is mooi om te merken dat er steeds meer mensen in gingen geloven’. En ze heeft een duidelijke visie. ‘Ik wil verschillende bewoners en partijen bij elkaar brengen. Ik wil elkaar versterken en verbindingen maken.’

Zo ziet ze een mooie kans met een samenwerking met Lingehof. ‘Op deze manier kunnen we jong en oud koppelen.’ Dit is maar één voorbeeld van talloze ideeën die ze heeft.

Zoek elkaar op

Heeft u ook een idee om uw buurt een stukje mooier te maken? Initiatiefnemer Mariken heeft een tip. ‘Zoek elkaar op, ga in gesprek. Verbind de kwaliteiten die er zijn.’

Heeft u hulp nodig bij uw initiatief? Kijk dan eens op www.lingewaard.nl/initiatieven.