Jeugdraad Lingewaard kan aan de slag met ‘missie nummer 1’

Dit item is verlopen op 24-11-2018.

Dankzij een eigen budget van 1.500 euro per jaar kan de Lingewaardse jeugdraad voortaan maandelijks discussiëren over zaken die hen volgens voorman Sjoerd Winters écht interesseren: ”hangplekken, scholen, uitgaansleven en sportverenigingen.”

Het geld is beschikbaar gesteld door de “echte” gemeenteraad, tijdens de begrotingsvergadering van begin november in zaal De Valom in Huissen.

Lingewaard had een jaar of tien geleden ook al eens een jeugdraad maar dat initiatief bloedde toen dood. Winters is ervan overtuigd dat het nu wel gaat lukken. Op zondag 11 november was de officiële ‘kick off’ in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel. De bijdrage stelt de leden onder meer in staat om workshops te houden. ,,Daarmee willen we politiek populair maken onder jongeren”, zei Winters bij een eerdere presentatie in de gemeenteraad. ,,Missie nummer 1 is dat ze leren wat politiek inhoudt. En we willen onze stem door laten klinken in de lokale politiek”. Nu hebben veel jongeren nog het gevoel dat er niet naar ze wordt geluisterd.

“Ze gaan ons gevraagd en ongevraagd advies geven”, zei D66-fractievoorzitter Léon Dekkers in De Valom.  “Wij kunnen niet wachten op dit eerste advies, wij hebben er zin in om samen te werken met deze jongeren.”

“Ik ben heel blij met de groep”, liet burgemeester Marianne Schuurmans weten. Het financiële steuntje in de rug werd door haar dan ook warm aanbevolen.

Jongeren kunnen altijd aansluiten bij de raad, aldus Winters.

In De Valom werden meer voorstellen gedaan voor aanpassing van de begroting, maar slechts ééntje haalde de eindstreep. GroenLinks kwam met het idee versneld straten met LED-lampen te gaan verlichten. Volgens fractievoorzitter Lianne Duiven een “eerste stap om de schade door klimaatverandering te herstellen.” LED-licht betekent minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening.

Dit past in het streven van Lingewaard om het energieverbruik in de gemeente jaarlijks met minimaal 1,5 procent laten dalen. In de begroting is nu een half miljoen euro vrijgemaakt; in de woorden van wethouder Aart Slob een soort “startkapitaal” om duurzame initiatieven van burgers en bedrijven van te steunen. De gemeente gaat zelf ook aan de slag: “In 2019 komen we met voorstellen om onze gebouwen te verduurzamen. We zijn al druk bezig zonnepanelen te leggen op onze panden, 7.500 in totaal.”

De nu vastgestelde begroting voor 2019 heeft een omvang van ruim 105 miljoen euro. Veel geld
(27 miljoen euro) gaat de komende jaren naar onderhoud van scholen. Ook de opknap van parkeerplaatsen en groen in de Huissense bloemkoolwijk De Zilverkamp is een grote kostenpost
(7,5 miljoen euro). Deze klus moet uiterlijk 2022 geklaard zijn.

Een ander belangrijk onderdeel is woningbouw. Lingewaard wil dat er de komende vier jaar 1.000 huizen bij komen, in bijna alle dorpen. Vooral voor starters en ouderen uit de eigen gemeente. Komend jaar wordt gebouwd op de Plakse Wei in Bemmel.

Lokale lasten worden in 2019 minimaal verhoogd. Een gemiddeld gezin is er zo’n 820 euro aan kwijt. Lingewaard behoort daarmee tot de middenmoot van Gelderse gemeenten.

Meer informatie: https://lingewaard.begroting-2019.nl/