Laaggeletterdheid op de kaart in het bedrijfsleven

Dit item is verlopen op 21-02-2018.

Laaggeletterdheid kom je overal tegen ook op de werkvloer. Medewerkers kunnen soms instructies niet lezen of begrijpen brieven en mails van collega’s niet. Gemeente Lingewaard vindt taalontwikkeling  van werknemers erg belangrijk . “Taal vergroot de zelfredzaamheid, maar ook de veiligheid op de werkvloer”, zegt wethouder Helga Witjes,  “je moet waarschuwingen en instructies voor veiligheid wel kunnen lezen.”

Ter afsluiting van de week van de laaggeletterdheid is wethouder Witjes samen met Jos Niels, ambassadeur van de laaggeletterdheid, het gesprek aangegaan met een werkgever over laaggeletterdheid.  Jos Niels runde een bloemenzaak en liep vast, vooral toen de computer belangrijk werd. “Ik kon wel lezen en schrijven maar alleen de makkelijke woorden.  In mijn werk gebruikte ik altijd smoesjes om maar niet te hoeven schrijven. Nu ik het wel kan is mijn wereld ineens veel groter geworden”.

De komende periode bezoeken Helga Witjes en Jos Niels samen  meer werkgevers binnen gemeente Lingewaard om laaggeletterdheid te bespreken.

Helga Witjes daarover: ”Eén op de negen Nederlanders heeft moeite met taal.  Laaggeletterdheid belemmert het dagelijks functioneren en daarom moeten wij daar als gemeente  aandacht aan blijven besteden. Veel mensen weten niet dat ze niet de enigen zijn.  Goed kunnen lezen en schrijven vergroot je kans op de arbeidsmarkt . Door ook het thema ook bij het bedrijfsleven op de agenda te krijgen willen we bereiken dat mensen die problemen hebben met taal hun schaamte overwinnen en zich melden, zodat ook zij de kans krijgen zich te ontwikkelen .”

Vind jij het ook belangrijk om in jouw bedrijf laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en actie te ondernemen? Neem dan contact op met: mevrouw B. Appels via b.appels@lingewaard.nl.

Ken je iemand die wel wat extra hulp bij taal kan gebruiken? Kijk dan eens op: www.lingewaard.nl/laaggeletterdheid