Lezing onderwaterzetting 1944-1945

Dit item is verlopen op 29-05-2018.

Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ‘Ooievaar brengt zondvloed’, op maandag  28 mei een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse Düffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing is in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25), aanvang 20.00 uur en de toegang is vrij.

In de lezing wordt verteld over de strategische keuze voor de onderwaterzetting, het doel hiervan en de invloed die dit had op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt aandacht besteed aan de gevolgen hiervan voor de burgerbevolking in de Nederlandse en Duitse onder water gezette gebieden. Tevens wordt er stilgestaan bij het wonen in een rivierpolder en de hedendaagse uitdagingen.

Water als Wapen

De lezing maakt onderdeel uit van het Euregionaal project Water als Wapen.

Op 7 juni worden 2 Liberation-Route luisterkeien onthuld bij het Dijkmagazijn in Elden en de Wasserburg in Rindern. Op deze plaatsen zijn in 1944 en 1945 door de Duitse bezetter de dijken doorgestoken om de geallieerden tegen te houden. Vanaf 7 juni is er ook een fietsroute tussen beide locaties. Ook is er een internationaal schoolproject.

Deelnemers binnen het project Water als Wapen zijn: Exoduscomité Huissen, Heimatverein Rindern, Euregio Rijn Waal, Gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Berg en Dal, Stadt Kleve en RBT KAN.