Meedoenpagina december

Dit item is verlopen op 26-12-2018.

De Meedoenpagina is een uitgave van Stichtig Welzijn Lingewaard (SWL) en gemeente Lingewaard. 

Spierafname is normaal, maar er is wat aan te doen

Wie ouder wordt, verliest spierkracht. En dat gaat extra hard bij mensen die weinig bewegen. Gelukkig is er wat aan te doen: actief zijn. Ook krachttraining, goede voeding en regelmatig de buitenlucht in dragen bij aan een sterker lichaam.

,,Het afnemen van spiermassa is een normaal verschijnsel”, zegt Charlotte Reijnen van Fysiotherapie Gendt. Samen met haar collega Agaath Bussink geeft ze cursussen In Balans, waarin mensen leren belangrijke spiergroepen te trainen.

Afname vijftig procent

"Bij normale veroudering neemt de spiermassa tussen de 30 en 80 jaar met de helft af.  Na je 60ste gaat dat het snelst. Als je weinig beweegt, is de afname zelfs meer dan vijftig procent. Het is belangrijk om daar iets aan te doen, want de afname van spiermassa is de belangrijkste oorzaak van vallen.”

Dat de spierkracht minder wordt is te merken aan het moeizamer opstaan uit een stoel, problemen met traplopen, moeite met flink doorlopen, sneller vermoeid en een verstoorde balans.

"Slim eten en bewegen helpen om hier iets aan te doen”, zegt Agaath Bussink. "Beweeg daarom elke dag minimaal een half uur intensief en doe twee keer per week krachttraining. Dat kan ook thuis, door bijvoorbeeld trap te lopen. Dat voorkomt achteruitgang van de spiermassa. Vooral been- en bekkenspieren worden minder sterk als je er geen aandacht aan besteedt. Een half uur per dag in de buitenlucht is ook belangrijk.”

Eiwitten

Verder is het goed om op de voeding te letten. Eiwitrijk eten is belangrijk voor de spieren en ook vitamine D heeft een gunstig effect. Eiwitten zitten in vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten en volle zuivelproducten. Een diëtist kan hier meer over vertellen.

Tijdens de valpreventiecursus In Balans besteden de cursusleiders veel tijd aan evenwicht- en krachttraining die ook thuis uitgevoerd kan worden. Deze oefeningen verkleinen de kans op vallen aanzienlijk. Na de cursus is het de bedoeling dat deelnemers zelf blijven bewegen om de herwonnen kracht en balans te behouden.

De cursus In Balans wordt in heel Lingewaard aangeboden. Voor meer informatie of opgeven voor de cursus in Gendt:  0481-421540 of even binnenlopen bij Fysiotherapie Gendt aan de Markt 5. 

Sjors Sportief/Creatief: een boekje vol leuke ontdekkingen

Steeds meer kinderen uit Lingewaard maken kennis met een sport of een creatieve activiteit door het boekje Sjors Sportief/Sjors Creatief. Het afgelopen jaar waren het er ruim 1100, nu lijken dat er opnieuw meer te gaan worden. Het programmaboekje is in oktober verschenen, maar de activiteiten lopen nog door tot de zomer van 2019. Daarom zal het aantal inschrijvingen naar verwachting nog stijgen.

"We zijn in 2012 begonnen en het is inmiddels heel bekend in Lingewaard. Als ik op scholen kom om de boekjes in de klas uit te delen, zijn ze soms bijna niet meer te houden”, zegt sport- en cultuurcoach Rosanne de Groot van de Stichting Welzijn Lingewaard.

"Kinderen die in de groepen 5 en 6 zitten, weten vaak nog niet zo goed wat ze precies willen. Voor hen is het heel leuk om met verschillende sportieve en creatieve activiteiten kennis te maken. Voor de verenigingen en andere aanbieders is het interessant, omdat ze er nieuwe leden bij krijgen.”

Uit gesprekken op de vijftien basisscholen merkt De Groot dat leerlingen van de hogere klassen vaak al voor een sport of een creatieve club hebben gekozen. "Driekwart van de aangeboden activiteiten is gratis, voor de rest wordt een kleine vergoeding gevraagd. Zo kun je makkelijk verschillende dingen uitproberen.” De ervaring leert dat de helft van de kinderen wel twee of meer lessen of trainingen volgt.

Meer belangstelling voor creatief

Sjors Sportief/Sjors Creatief draait sinds het schooljaar 2012/2013. In het eerste jaar waren er 671 inschrijvingen. Dat aantal steeg gestaag tot de ruim 1100 van vorig schooljaar. "Je ziet wel een verschuiving. In het begin was de meeste belangstelling voor sporten. Inmiddels is het gelijk verdeeld. Dit jaar is er zelfs iets meer belangstelling voor de creatieve activiteiten.”

Het hele aanbod van activiteiten is ook te vinden op de site www.sjorssportief.nl of via de speciale app. Daar kunnen kinderen zich ook inschrijven. Ook aanbieders kunnen er terecht om hun activiteiten aan te kondigen. Een greep uit het aanbod: animatie maken, badminton, acteren, boksen, gitaar, judo, lasergamen, musical, vendelen en waterscouting.

Ook onder de verenigingen en instellingen die lessen aanbieden groeit de interesse. "Er komen er meer bij en soms bieden ze meer activiteiten per vereniging aan”, zegt De Groot. Ze stimuleert de aanbieders wel om ‘nieuwelingen’ met een bestaande activiteit mee te laten doen. "Zo krijg je meer de sfeer van zo’n activiteit mee. Ook voorkomt het dat je een activiteit moet afgelasten als je een beperkt aantal deelnemers hebt.”

Nieuwkomerspagina 2018: een terugblik

Het afgelopen jaar hebben we op deze pagina kennis mogen maken met nieuwe inwoners van onze gemeente. Het merendeel gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië en omgeving. Hier in Lingewaard bouwen zij aan een nieuwe toekomst. Ook in het komende jaar geven wij op deze pagina ruimte aan hun verhaal. Wij hopen daarbij te kunnen rekenen op uw hulp. Kent u of werkt u met mensen die gevlucht zijn en inmiddels ‘meedoen in Lingewaard’, laat het ons weten!

Samen op weg naar een nieuwe toekomst

Ibrahim Ali (januari 2018)

Tijdens de Klik en Tikcursus in de bibliotheek Huissen probeert Ibrahim Ali zoveel mogelijk deelgenoot te zijn van de gesprekken die gevoerd worden door voornamelijk oudere Huissenaren. Niet gemakkelijk om te volgen voor de Syrische Huissenaar, maar juist daarvan leert hij ook veel, zegt Ibrahim. "Ik krijg niet alles mee, maar veel woorden herken ik al. Het luisteren gaat goed; nu het spreken nog.”

Hozana Abas (februari 2018)

Stralende lach, verzorgde kleding en een stevige handdruk. Hozana Abas (44 jaar) is een mooi uithangbord voor Over&Weer. De Syrische woont nu drie jaar in Nederland en is vier maanden actief als vrijwilligster bij de kledingruilwinkel aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Daarnaast is ze tolk bij Vluchtelingenwerk. Hozana: "Ik wil graag actief zijn. Ik vind het niet netjes om alleen maar thuis te zitten, koffie te drinken en een uitkering te krijgen.”

Taalcafé Huissen (maart 2018)

Iedere woensdagochtend zitten vrijwilligers klaar om mensen met een taalachterstand de helpende hand te bieden in de bibliotheek in Huissen. "Onze doelgroep is divers: laaggeletterden, statushouders, vluchtelingen, maar ook mensen die al een eigen bedrijf hebben en beter willen kunnen communiceren”, legt coördinator Helma Gerrits uit. "Het Taalcafé is meer dan taal alleen. Het gaat ook om de ontmoeting.” De Marokkaanse Nadia is enthousiast. Ze komt graag naar het Taalcafé, zegt ze. "De mensen zijn aardig. Ze helpen mij goed. We praten veel samen, daar leer ik van.”

Familie Kafafi (april 2018)

Twee jaar geleden werd de familie Kafafi een huis in Huissen toegewezen. Vader Subhi: "We voelen ons hier inmiddels goed thuis, al is de Nederlandse taal wel erg lastig. Drie dagen per week ga ik naar school om de taal te leren. Dat is belangrijk, want zonder Nederlands blijft het moeilijk om een baan te vinden. Intussen doen mijn vrouw en ik via VluchtelingenWerk vrijwilligerswerk op de basisschool van Adham. Ik werk in de tuin en doe klusjes, Rima helpt de juf in de klas en maakt schoon.”

Samen koken, Samen eten (mei 2018)

In Brasserie Bloem op de markt in Bemmel werd in mei door enkele statushouders, buurtgenoten en assistent medewerkers van Droom Elst BV samen gekookt en gegeten. Een divers gezelschap schoof aan tafel en daarmee is het doel bereikt, aldus bedrijfsleidster Annelies Gossink van Droom. ,,Er is goed samengewerkt én buurtgenoten hebben elkaar beter leren kennen. Of ze nu uit een oorlogsgebied komen of uit het westen van het land, het zijn allemaal nieuwe Lingewaarders. Je zit met elkaar aan tafel en dan komen de gesprekken vanzelf. Mooi om te zien.”

Moestuin Doornenburg (juni 2018)

Of het nu regent of niet, Tecklab Kidane en Dawit Mengstu zijn toch wel te vinden in hun moestuin aan de Pannerdenseweg in Doornenburg. Sinds dit jaar onderhouden ze samen een lap grond die ze huren van de kerk. En de geboren Eritreeërs zijn niet de enige die graag wroeten in de aarde; ook Ahmad Mardenli uit Gendt verbouwt groenten op het Doornenburgse platteland. "Hier voel ik me vrij.”

"De moestuin maakt hun wereld groter”, zegt Jos Klaassen, coach bij Vluchtelingenwerk. "Ze krijgen onder andere een grotere woordenschat en ze leren de regio beter kennen door op zoek te gaan naar voordelig poot- en plantgoed.”

Goed Spul (september 2018)

De ruilwinkel Goed Spul zit sinds augustus in het pand aan de Julianastraat 4 in Gendt. Initiatiefnemers Henny Campschroer en Tine Wallenburg zijn blij met de nieuwe stek. "Het is hier veel ruimer en toegankelijker. Je loopt makkelijker even binnen.”

Lumai uit Syrië werkt sinds kort in de ruilwinkel. Ze wilde graag iets doen om meer onder de mensen te zijn. "Voor de taal en het contact met anderen.” En wanneer ze het even niet meer weet, dan vraagt ze een van de andere vrijwilligsters om hulp, zoals Khadija. Zij woont al langere tijd in Nederland en spreekt zowel Nederlands als Arabisch.

Tine: "Het gaat niet alleen om hergebruik van spullen, maar Goed Spul draait ook om integratie. Dat iedereen zich thuis voelt hier in ons dorp, waar je ook vandaan komt. Je moet elkaar tegenkomen en leren kennen. Pas dan ga je een beetje van elkaar houden.”

Obada Kheir Eddin (oktober 2018)

Een gouden bril, grote bos krullen en een innemende lach. Het blijkt een succesvolle combinatie te zijn, want de 17-jarige Obada Kheir Eddin uit Angeren is populair op internet. Maar het zijn niet alleen zijn looks die het hem doen; Obada is namelijk een raskomiek en weet met zijn grappige filmpjes duizenden likes aan zich te binden. "Ik wilde altijd al beroemd worden.” Ooit hoopt hij een groot bedrijf te hebben. "Zodat ik anderen kan helpen met het maken en monteren van films en radio.” Of hij dan nog in Angeren woont? Hij lacht: "Ik woon hier goed, maar dan zoek ik toch een grote stad op als Rotterdam of Den Haag.”

Kunstproject Samen uit, Samen thuis (november 2018)

Deze maand wordt het kunstproject Samen uit, Samen thuis afgesloten met een expositie. De deelnemers maakten allen hun eigen kunstwerk waarin woorden en beelden een belangrijke rol spelen. Het project is een initiatief van zelfstanding kunstdocent Ingeborg Kaandorp, in samenwerking met de Open Academie in Bemmel.

"Ik heb lange tijd voor de klas gestaan. Daar zaten ook kinderen van statushouders in. Maar meestal zag je op school alleen de vaders; niet de moeders. Ze waren bijna onzichtbaar, bleven thuis of kwamen alleen volledig gesluierd af en toe eens langs. Dat vond ik altijd jammer. Toen ik eenmaal voor mezelf was begonnen, dacht ik: en nu ga ik iets voor deze dames doen. Het zijn mooie, krachtige vrouwen en dat wilde ik laten zien. Ook aan hen zelf.”