Open Monumentendag 2018 in Lingewaard

Dit item is verlopen op 10-09-2018.

In het weekend van 8 en 9 september is er weer de “Open Monumentendag”. Tijdens dit weekend staan duizenden monumenten in heel Nederland gratis open voor publiek. Het landelijk thema van deze Open Monumentendag is: “Europa” In Lingewaard zijn een aantal monumenten/panden te bezoeken. Deze zijn overigens niet allemaal op beide dagen geopend.

Brouwketel - Angeren: De huidige bewoners van het landgoed De Brouwketel en de Historische Kring Angeren nodigen u uit op zondag 9 september op landgoed de Brouwketel (adres: Brouwketel 1, Angerense polder). Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur  is er een fototentoonstelling en presentatie met kaarten over de geschiedenis van de Brouwketel en haar bewoners. De toegang is, evenals de koffie en thee, gratis. De huidige bewoners bieden sapjes van appels en peren uit eigen boomgaard/strang te koop aan.

Dominicanenklooster - Huissen: Om 10.00 uur is er een eucharistieviering met de kloostercantorij in de kapel. Vanaf 11.00 uur zijn de kapel en het klooster open voor bezichtiging en activiteiten. Gedurende de dag zijn er doorlopend rondleidingen. Vanaf 11.00  tot 16.00 uur kunt u deelnemen aan rondleidingen. www.kloosterhuissen.nl (Stadsdam 1, Huissen)

Kassencomplex Mea Vota – Huissen: Er is een permanente tentoonstelling van o.a. agrarisch gereedschap welke vroeger werd gebruikt in de tuinbouw. Tijdens “Open Monumentendag”  zijn er verschillende activiteiten. Ook is er een keramische tentoonstelling van de kunstenaars van de KWA Arnhem. Voor meer informatie gaat u naar www.mea-vota.info. (Boskoops Glorie 33, Huissen).

Villa Ganita – Gendt: op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur is Villa Ganita geopend met het daarin gevestigde Oorlogsmuseum “Niemandsland”. Het is een stichting die zich tot nu toe met name bezighoudt met de periode in de Betuwe tussen 1939 en 1945, de Tweede Wereldoorlog. Het adres is Nijmeegsestraat 19 in Gendt en het museum is beslist een bezoek waard.

Kasteel Doornenburg – Doornenburg: Op zondag 9 september, open van 11.00 tot 17.00 uur, is er weer  de jaarlijkse  Culturele Dag met diverse activiteiten. Op deze dag is Kasteel Doornenburg vrij toegankelijk, het programma is voor alle leeftijden. In de ridderzaal wordt om 13.00 en 15.00 uur een concert gegeven door de Ierse folkzangeres & songwriter Hanneke Laura, met Luuk Lenders. In de namiddag een concert van De Burchtsanghers. Ook aanwezig:  Circus Factory met een instuif. Voor het volledige programma gaat u naar: www.kasteeldoornenburg.nl. (Kerkstraat 27, Doornenburg)

Fort Pannerden – Sterreschans Doornenburg: een prachtig polygonaal sperfort gelegen op het punt waar de Rijn zich splitst in Pannerdensch Kanaal en Waal. Fort Pannerden zet de deur van het soldatenmuseum wagenwijd open, speciaal voor het open monumentenweekend. Er zijn diverse activiteiten. Het fort is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie gaat u: www.fortpannerden.eu. (Waaldijk1, Doornenburg).

Voor wat er nog meer te doen is in Nederland: www.openmonumentendag.nl.