Oude dieselauto's verboden in centrum Arnhem

Dit item is verlopen op 23-01-2019.

Misschien heeft u het al gehoord? Het centrum van Arnhem is sinds 1 januari 2019 verboden terrein voor dieselauto’s die dateren van vóór 1 januari 2005.

De Milieuzone omvat de Arnhemse centrumring en alles daarbinnen, met uitzondering van het Airborneplein en het Roermondsplein. Op www.arnhem.nl/milieuzone staat een kaart waarop de precieze grenzen staan.

Kenteken-check

Het verbod geldt voor diesel-personenauto's die vóór 1 januari 2005 op de markt zijn gebracht. Het geldt niet voor auto's die op benzine of gas rijden en ook niet voor bestelbusjes. U kunt zelf controleren of uw auto voldoet aan de leeftijds-eis. U vindt de 'datum eerste toelating' op het kentekenbewijs.

U kunt ook via de kenteken-check op www.arnhem.nl/milieuzone de gegevens van uw auto bekijken zoals deze bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staan geregistreerd.

- Onder 'Basis' > 'Vervaldata' vindt u de datum eerste toelating

- Onder 'Motor & Milieu' > 'Milieuprestaties' staat de milieuklasse van de auto (van belang voor een langdurige ontheffing) .

Voldoet uw auto niet?

Dan moet u met die auto de milieuzone mijden. U riskeert een boete van € 95,00. Van 1 januari tot 1 april 2019 ontvangen overtreders een waarschuwing. Daarna worden er daadwerkelijk boetes uitgedeeld. De gemeente Arnhem is zich ervan bewust dat deze maatregel niet prettig is voor eigenaren van oude dieselauto's. Maar zij kiest voor het inrij-verbod omdat het de luchtkwaliteit zal verbeteren. Dit is beter voor de gezondheid van bewoners en bezoekers van de binnenstad.

Ontheffingen

Voor diesel-personenwagens die dateren van voor 1 januari 2005 zijn er drie soorten ontheffingen:

Dag-ontheffing
Voor iedereen.
maximaal 12 keer per jaar per kenteken

Langdurige ontheffing
voor bepaalde groepen auto's. Op www.arnhem.nl/milieuzone staat vermeld welke groepen in welke gevallen van deze langdurige ontheffing gebruik kunnen maken

Tijdelijke ontheffing
Overgangsregeling voor bewoners van de milieuzone en voor ondernemers met een eigen zaak in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken, kunnen ook een aanvraag doen. Een tijdelijke ontheffing is geldig tot 1 juli 2019.

U kunt de ontheffingen vanaf 14 januari aanvragen via www.arnhem.nl/milieuzone. De dag-ontheffingen zijn pas nodig vanaf 1 april 2019. Aan een ontheffing zijn kosten verbonden.

Meer informatie

Op www.arnhem.nl/milieuzone vindt u uitgebreide informatie over de milieuzone. Kunt u hier het antwoord op uw vraag niet vinden? Bel dan naar de Klantenservice van de gemeente Arnhem,
telefoonnummer 0900-1809 of gebruik het contactformulier op www.arnhem.nl/contact.