Raadspraat: Over hondenbelasting maar vooral over vertrouwen

Een meerderheid van de Nederlanders, 54 procent, zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in het kabinet en in de politiek in het algemeen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Deze column geeft onvoldoende ruimte om in te gaan op het hoe en waarom, nog los van het feit dat ik de antwoorden niet denk te weten.

Toch kan ik me ook wel voorstellen dat dit gevoel ontstaat. Het komt nog te vaak voor dat een raadsbesluit dat al is genomen, niet of slechts gedeeltelijk wordt uitgevoerd.

Een voorbeeld uit Lingewaard is de hondenbelasting. Begin dit jaar is een debat gevoerd over het afschaffen van de hondenbelasting. Een meerderheid van de oude raad was hier voor. De wethouder zegde toe om het beleid te evalueren en een uitwerking te maken van de financiële gevolgen voor de begroting.

Hondenbelasting was een van de weinige inhoudelijke thema’s in de verkiezingscampagnes. Lingewaard.NU had zelfs enorme borden waar het afschaffen van deze achterhaalde belasting op stond. De VVD, de huidige grootste partij, wilde voor de verkiezingen af van deze belasting maar lijkt daar nu niet meer zo veel haast mee te hebben.

De evaluatie volgde. Althans, de raad werd door het college geconfronteerd met een document dat nauwelijks een voldoende zou krijgen op de lagere school. Echte cijfers bevatte het niet, inwoners van de gemeente Lingewaard zijn niet gehoord en de vergelijking met andere gemeenten bestond uit een korte zoekactie met google. Vreemd genoeg was het college er toch in geslaagd om deze conclusie te trekken: hondenbelasting moet blijven. De raad kon en wilde geen besluit baseren op dit ondermaatse rapport. “De wethouder moet zijn huiswerk nog maar eens opnieuw doen”, vond D66.

Het gevolg is dat de financiële onderbouwing tot afschaffing van de hondenbelasting ook niet in de begroting 2019 is opgenomen. Een eventueel besluit laat dus nog wel even op zich wachten. Zou het richting de volgende verkiezingen stiekem worden tegengehouden? Wat doet dat met de geloofwaardigheid van de lokale politiek?
Dat is de vraag die wij onszelf, door u gekozen, leden van de raad ons moeten blijven stellen.

D66 wil zich blijven inzetten voor een meer transparante en open politiek in Lingewaard! Heeft u vragen of suggesties, mail me dan: D66@Leon.Dekkers.nl

Leon Dekkers, D66