Regels voor gevaarlijke honden

Dit item is verlopen op 09-06-2018.

In Lingewaard moeten gevaarlijke honden voortaan buiten de deur een muilkorf dragen en aan een korte lijn lopen. Dat is het gevolg van de beleidsregel hinderlijke en gevaarlijke honden die vorige week in ging.

Tot vorige week waren er voor gevaarlijke honden geen vaste regels en maakte de burgemeester telkens de afweging als de politie haar verzocht om een bepaalde hond als gevaarlijk aan te merken. Dit verzoek was meestal het gevolg van een bijtincident. Door het instellen van de beleidsregel verdwijnt het risico dat gelijksoortige verzoeken onbedoeld verschillend worden behandeld. 

In de beleidsregel hinderlijke en gevaarlijke honden staat wanneer een hond als hinderlijk of gevaarlijk wordt aangemerkt. Ook is beschreven welke maatregelen getroffen worden wanneer een hond hinderlijk of gevaarlijk is. Of een hond hinderlijk of gevaarlijk is, is afhankelijk van het gedrag van de hond. De politie is een belangrijke bron van informatie. Het is daarom belangrijk om van een bijtincident altijd aangifte te doen bij de politie.

De beleidsregel kunt u hieronder downloaden.