Schapenbegrazing in Lingewaard

Dit item is verlopen op 06-06-2018.

Ook dit jaar heeft een herder uit de gemeente Lingewaard opdracht gekregen om tot en met 31 december 2018 een aantal plaatsen in de gemeente te beheren met schaapskuddes.

De schapen begrazen vijf verschillende plekken:

  • het Slingerbos in Huissen
  • de vliegerweide aan de Ir. Molsweg in Huissen,
  • De Ward in Bemmel,
  • rondom Sportpark Ressen
  • de wadi’s in wijk De Essenpas.

De schapen zullen daar van mei tot en met oktober drie tot vier keer grazen.

De schapen die worden ingezet voor het begrazen, komen van een schaapsherder uit de gemeente Lingewaard. Er wordt een kudde ingezet van ongeveer 250 schapen. Deze kudde wordt voor een deel gehoed door de schaapsherder met zijn honden. Daarnaast worden de schapen op de grotere terreinen in een afrastering geplaatst. Bij deze afrastering zal een bordje staan om te waarschuwen. Er wordt een met een telefoonnummer vermeld dat u kunt bellen in geval van onraad.

Schapen zorgen voor diversiteit

De natuurwaarden worden hoger doordat schapen selectief grazen. Daardoor krijgen soorten planten, die voor insecten vaak aantrekkelijk zijn, een kans om te groeien en te bloeien. Deze soorten kunnen met normaal maaibeheer niet behouden worden. Bovendien nemen schapen in hun vacht veel zaden mee, waardoor ze zorgen voor de verspreiding. Losse stukjes wol worden door vogels ook als nestmateriaal gebruikt. Maar door de begrazing ontstaan er vaak geleidelijke overgangen van gras naar beplanting. Hierin vinden insecten, kleine zoogdieren en vogels beschutting en voedsel.

Nog even dit

Binnen de bebouwde kom van de gemeente Lingewaard geldt een aanlijnplicht voor honden. Op de plaatsen waar schapen grazen moet u uw hond(en) altijd  aan de lijn te houden.