Tips bij warm weer

Dit item is verlopen op 25-06-2017.

We zitten in een periode met hoge temperaturen en een grote zonkracht. Prima weer om een terrasje te pakken of een duik te nemen. Maar ook weer om bewust bij een aantal zaken stil te staan. Hieronder geven wij u wat tips.

Beperk het gebruik van kraanwater

Tijdens aanhoudende droogte kiezen veel mensen ervoor hun tuin te besproeien. Het waterverbruik is daardoor vele malen hoger dan normaal. En dat kan weer zorgen voor lage waterdruk en bruin water. U kunt dit water gewoon drinken; het bruine water is niet schadelijk voor de gezondheid. Het probleem doet zich vooral voor in Doornenburg, zegt waterleverancier Vitens.

Het advies is om uw tuin niet of minimaal te besproeien. Doe uw was ’s nachts en gebruik uw douche of bad buiten de piekuren.

Meer info: https://www.vitens.nl/warmte.

Zwem niet in de rivier

Veel mensen nemen met dit weer een verfrissende duik in de rivier. Dat is levensgevaarlijk. Door de vele passerende binnenvaartschepen, de stroming, de plotselinge dieptes en grote temperatuurverschillen kunt u worden meegezogen. Onlangs verdronken er nog twee mensen in de Rijn en de Waal in de gemeente Overbetuwe.

Thuis het opblaasbadje vullen is door het tekort aan drinkwater geen goed alternatief. Beter zwemt u in een recreatieplas of een openluchtzwembad.

Meer info: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/zwemmen-in-open-water/zwemmen-in-rivieren-en-kanalen/video-zwemmen-in-rivieren-en-kanalen.aspx

Wees voorzichtig met vuur

In de gemeente Lingewaard en omgeving geldt nu code oranje. Dat wil zeggen: het is erg droog in de natuur. Daardoor is de kans groot dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen. Dat betekent: wees voorzichtig met open vuur of barbecue en gooi geen brandende of smeulende voorwerpen, zoals een sigaret, op de grond.

Meer info: http://www.natuurbrandrisico.nl/

Volg het algemene advies op

  • Bescherm u zelf zoveel mogelijk tegen de zon of zoek de schaduw op.
  • Drink voldoende.
  • Heb oog voor de mensen om u heen: kinderen en ouderen.