Voorkom ongelukken met vuurwerk

Dit item is verlopen op 20-12-2017.

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een leuke, mooie traditie. Dat vindt ook de politie. Maar elk jaar worden zij én ziekenhuizen geconfronteerd met verminkte kinderen en volwassenen door verkeerd gebruik. Voor een belangrijk deel komt dat door illegaal, meestal zwaar vuurwerk, waarbij gebruiksaanwijzingen en vaak ook lonten missen. De tip van de politie voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling: houd het bij legaal vuurwerk en houd je goed aan de regels die daarop staan. Niemand wil het nieuwe jaar in met schade of verwondingen.

Bij veel ongelukken is sprake van verboden vuurwerk zoals mortierbommen, Bengaals vuur, Chinese rollen en lawinepijlen. Het wordt illegaal aangeboden. Wie het opslaat, neemt grote veiligheidsrisico’s met kans op massa-explosies. Om die reden pakken politie en justitie de handel, het vervoer én de opslag ervan hard aan. Weet u wáár illegaal vuurwerk is opgeslagen en wordt verkocht? Bel dan de anonieme tiplijn 0800-7000. Voor eigen veiligheid en die van uw omgeving. Heeft u overlast van vuurwerk? Bel dan 0900-8844.

Veilig vuurwerk

Vuurwerk, verkocht door officiële vuurwerkhandelaren, moet voldoen aan een aantal eisen. Daarmee wordt het afsteken ervan zo veilig mogelijk gemaakt. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, het opschrift ‘Geschikt voor particulier gebruik’ en een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Wie deze volgt, maakt weinig kans op ongelukken.

Legaal vuurwerk mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht. 31 december valt dit jaar op een zondag, deze dag mag er geen vuurwerk verkocht worden. Het is daarom dit jaar wel toegestaan vuurwerk te (ver)kopen op 28 december. Het vuurwerk mag alleen tussen 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken .  

Nog één tip: ruim direct na de jaarwisseling de vuurwerkresten op. Dit voorkomt dat de volgende ochtend geen ongelukken kunnen gebeuren met kinderen die ermee willen spelen.

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.