VoorleesExpress gaat door in 2019 en 2020

Dit item is verlopen op 23-01-2019.

De Bibliotheek Gelderland Zuid en de gemeente Lingewaard gaan ook in 2019 en 2020 door met de VoorleesExpress. De VoorleesExpress zet voorlezers in bij gezinnen met jonge kinderen om hun taalontwikkeling te stimuleren. Na de positieve ervaringen van het eerste jaar, geeft het college van burgemeester en wethouders de bibliotheek ook voor de aankomende twee jaar een subsidie van € 15.000 per jaar.

De VoorleesExpress startte eind 2017 in Lingewaard. Het project richt zich op gezinnen met kinderen tussen de twee en acht jaar die een taalachterstand hebben of waar weinig aandacht is voor lezen. Dat zijn zowel Nederlandse als niet-Nederlandse gezinnen. Vrijwilligers komen bij deze gezinnen thuis om voor te lezen en ouders te betrekken bij het voorleesritueel. Belangrijk is dat zowel ouders als kinderen plezier krijgen in het lezen!

Taalontwikkeling stimuleren

De gemeente Lingewaard subsidieert de Bibliotheek Gelderland Zuid ook de komende twee jaar om de VoorleesExpress te coördineren en uit te voeren. Wethouder Witjes benadrukt het belang van de VoorleesExpress: “Door het leesplezier van kinderen te stimuleren, voorkomen we dat deze kinderen achterlopen in hun taalontwikkeling. Daarnaast ondersteunen we ook de ouders in het gezin die moeite hebben met lezen. Bijvoorbeeld omdat ze laaggeletterd zijn. In het gezin lezen vrijwilligers voor of spelen taalspelletjes. Als laatste wijzen we gezinnen de weg naar de bibliotheken in Lingewaard. Zodat ze ook na het project door blijven gaan met lezen.” Ronald Ravensbergen, Manager Bibliotheken, is blij met de voortgang van de VoorleesExpress in Lingewaard: “We vinden het belangrijk om het voorleesritueel te introduceren in gezinnen waar dit niet vanzelfsprekend is. Met deze subsidie kunnen we jaarlijks de taalontwikkeling in veel jonge gezinnen stimuleren.”

Aanmelden of zelf voorlezen?

Aanmelding van gezinnen gebeurt in samenwerking met de bibliotheek, gemeente en organisaties zoals scholen, kinderopvang, Vluchtelingenwerk, logopedie, consultatiebureau of Stichting Welzijn Lingewaard. De VoorleesExpress staat klaar voor gezinnen met kinderen tussen de twee en acht jaar die op een leuke manier wel wat extra hulp bij taal kunnen gebruiken. Wil je zelf graag een voorlezer in huis? Of wil je je als voorlezer aanmelden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.obgz.nl/voorleesexpress.

Moeder leest voor aan kind