Werken aan sfeerbeleving in winkelgebied Bemmel

Dit item is verlopen op 06-11-2018.

Op woensdag 24 oktober onderzochten studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUas) als pilot in Bemmel hoe winkelend publiek kan worden geprimed om te kopen!

Winkeliersvereniging Bemmel en gemeente Lingewaard slaan de handen ineen.  Opnieuw hebben zij de samenwerking gezocht tussen gemeente, winkeliers en hogescholen. Studenten kregen zo de kans in de praktijk te ervaren wat het effect van een ‘interventie’ in de openbare ruimte kan zijn op gedrag van gebruikers en op de levendigheid in een gebied. De gemeente Lingewaard en de Winkeliersvereniging Bemmel hebben de studenten  gevraagd een praktisch advies te schrijven over de leefbaarheid in het centrum van Bemmel. Dit kan gemeente en winkeliers nieuwe inzichten opleveren.

Winkelend publiek kan door zogenaamde interventies worden geprimed om bijvoorbeeld groente en fruit te kopen. Is dit echt zo’n appeltje-eitje? Volgens de theorieën wel, maar 86 gemotiveerde studenten van de BUas kwamen dit in de praktijk onderzoeken. De BUas-studenten hebben drie interventies gebruikt: een rode (in dit geval blauwe) loper, een ‘kijkdoos’ (vitrine met dagaanbiedingen van winkeliers) en beelden van een specifieke routing door Bemmel. De studenten keken hoe deze interventies van invloed zijn op het gedrag en de beleving van het winkelend publiek. Een mooie pilot in en voor onze gemeente! Deze pilot kan handvatten geven voor verdere samenwerking tussen winkeliers, hogescholen en gemeente.