“Mijn naam is Maria Shendryk. Bijna zeven maanden geleden vluchtte ik vanuit Oekraïne naar Nederland. Samen met mijn moeder en jongere zus verblijf ik in Doornenburg op camping De Waay. Helaas heeft de oorlog ons gezin in verschillende landen verdeeld. Zo woont mijn oudere zus met haar man en kinderen nu in Duitsland.”

“Ondanks dat we ver van huis zijn vierden we op 25 december in familiekring Kerstmis. Met een versierde kerstboom, cadeautjes en heerlijke Oekraïense gerechten op tafel. Niet alle Oekraïners vieren Kerstmis trouwens in december. De orthodoxe Oekraïners vieren het in januari. Voor ons was 2022 een moeilijk jaar. Maar ik ben blij dat we Kerstmis toch feestelijk konden vieren. Dat was te danken aan de mensen, de kerstsfeer en de leuke evenementen in de regio.”

Meezingen met het Nieuw Betuws Kamerkoor

“Zo heb ik de gelegenheid gehad om deel te nemen aan het kerstconcert met het Nieuw Betuws Kamerkoor. Ze besloten speciaal om twee Oekraïense kerstliederen te leren en te zingen, waarvan er één wereldberoemd is: ‘Carol of the Bells’. Daarbij heb ik ze kunnen helpen met de juiste uitspraak. Voor het koor was het niet gemakkelijk om Oekraïense liedjes te leren, maar ze gingen er heel goed mee om. Het concert werd bijgewoond door veel mensen. Ook veel Oekraïners waren hierbij aanwezig. Alle aanwezigen waren enthousiast en onder de indruk. De volgende keer vertel ik u graag meer over het dagelijks leven van Oekraïners in Lingewaard. Tot dan!”