Vorige week dinsdag arriveerden in de Rijnstraat in Doornenburg de eerste acht Oekraïense vluchtelingen die de gemeente opvangt. Hier is al een woonvoorziening voor seizoenarbeiders. De vluchtelingen kunnen de komende maanden op deze locatie blijven.

De locatie in Doornenburg telt vier kamers en gemeenschappelijke ruimtes als keuken, toiletten en douches. De gemeente zorgt, samen met onder anderen Stichting Welzijn Lingewaard en Vluchtelingenwerk Lingewaard, voor de begeleiding. Een locatiemanager is het eerste aanspreekpunt voor de vluchtelingen en de omgeving.

Meer locaties in voorbereiding

De gemeente Lingewaard verwacht binnenkort nog eens 100 vluchtelingen op te gaan vangen. De gemeente kijkt vooral naar plekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen blijven. Het gaat dan om een periode van drie maanden tot maximaal twee jaar. In de Kinkellink in Bemmel komen 14 studio’s en een gemeenschappelijke ruimte. Ook maakte de gemeente een woonvoorziening aan de Molenkamp in Bemmel geschikt. Tenslotte wordt de vroegere pastorie Huissen-Zand klaargemaakt voor de opvang van Oekraïners. De veiligheidsregio bepaalt waar de vluchtelingen komen. Daarbij houden ze onder andere rekening met de locatie en de ligging. Maar ook met de samenstelling van de vluchtelingen die bij elkaar gaan wonen.