Fort Pannerden is verkozen tot ‘Mooiste fort van Nederland’. Dit werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Forten- en Vestingfestival. Naast Fort Pannerden waren Fort Kijkduin (Huisduinen-Den Helder), Fort aan de Klop (Utrecht), GeoFort (Herwijnen-West Betuwe en Fort bij Kudelstaart (Kudelstaart-Aalsmeer) in de race voor de titel.

Publieksverkiezing

Alle deelnemende forten die aangesloten zijn bij Stichting Liniebreed Ondernemen werden genomineerd om deel te nemen aan de verkiezing. De vijf forten met de meeste stemmen gingen door naar de tweede stemronde. In totaal brachten 24.042 mensen hun stem uit. Fort Pannerden kreeg hiervan 23% van het totaal aantal stemmen.

Uniek fort

Fort Pannerden wordt ook wel de kraan van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies genoemd. Het fort in Doornenburg ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal.

Ongeveer 300 soldaten waren in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd in het fort. In 1939 werd het fort weer in staat van paraatheid gebracht. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 de grens overstaken, was snelle overgave nodig. Tijdens de Koude Oorlog werd het luchtruim afgezocht naar mogelijk naderende Russische vliegtuigen. Daarna raakte het fort in verval. Van 2000 tot en met 2006 werd het fort het huis van avonturiers en krakers. Daarna is het fort gerestaureerd en ingericht als interactief museum.

Prijsuitreiking

Het team van Fort Pannerden krijgt op een later tijdstip de ‘Mooiste Fort Award 2023’ uitgereikt. Daarnaast ontvangen zij ook extra ondersteuning. Zodat nog meer mensen dit prachtige fort als onderdeel van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies komen bezoeken.

Meer informatie

Kijk op www.fortpannerden.eu(externe link) voor meer informatie over Fort Pannerden.