Situatieschets

Overal, in elke kern hebben we wel parkeerplaatsen. Grote, kleine, in woonstraten of apart, parkeerterreinen die van ons zijn, maar ook terreinen die van bedrijven, sportverenigingen of winkeliers zijn. Sommige worden veel gebruikt en andere nauwelijks.

Poeldrik in Bemmel, parkeren in de straat

Lege parkeerterreinen in het licht

Veel parkeerterreinen zijn verlicht. Niet alleen in de avond, maar ook de hele nacht. Soms heeft dit zin vanwege het gevoel van sociale veiligheid, maar vaak kan de verlichting ook uit in de nacht. Zeker kan het licht gedimd worden. 

Parkeerterrein Kinkelplein in centrum Bemmel, wordt overdag en begin van de avond veel gebruikt, in de late avond en nacht minder.

Gebruik

Belangrijk is om te kijken na welk tijdstip het parkeerterrein nog in gebruik is. Bijvoorbeeld een sportveld: Het licht op het parkeerterrein brandt de hele nacht terwijl er niemand meer gebruik van maakt. Dit kost energie en zorgt voor lichthinder. Hier kan het licht dan misschien gewoon uit als er niemand meer is.

Sportpark Ressen in Bemmel, parkeerterrein in de avond tijdens het sporten in gebruik en in de nacht leeg. Het licht brandt wel de hele nacht.

Zo doen we het voortaan

  • Per parkeerterrein gaan we beoordelen of verlichting zin heeft. Als er verlichting staat, kijken we of deze gewenst is in de nachtelijke uren. 
  • In ieder geval dimmen we zodra dit technisch mogelijk is (na vervanging van het armatuur). 
  • Als er in de nachtelijke uren geen verlichting nodig is, dan zetten we de verlichting uit.
     

Wat vragen we

  • Kijk of het parkeerterrein in de late avond en nacht wel verlicht moet zijn of dat het uit kan.
  • Dim de verlichting in de avond op de parkeerterreinen.