U heeft ze bijna allemaal gehad. Ik ben de laatste van de voorstelronde. Op dit moment ben ik bijna een jaar raadslid en ja, het was even wennen. Maar nu ben ik aardig gesetteld en houd mij in de raad vooral bezig met de portefeuilles Onderwijs, Euregio Rijn Waal én Sociaal Domein.

Pas viel ik ongelukkig van de fiets. Ik brak de onderkant van mijn knie, met als gevolg een operatie. Vervolgens acht weken niet lopen en minstens vier maanden revalideren. Dan moet je gaan nadenken over hulp en zorg. Van welke faciliteiten kan ik gebruik maken en wie moet ik daarvoor hebben? Het blijkt heel makkelijk te zijn. Eén telefoontje naar Buurtzorg Lingewaard en alles wordt geregeld; bed, rolstoel, stoel voor onder de douche, enzovoort. Dan besef je hoe belangrijk zo’n organisatie is voor mensen die dit nodig hebben. Maar ook een sociaal netwerk is belangrijk. Ik heb niet te klagen, hulp genoeg met allemaal lieve mensen om me heen. Maar wat als je dat niet hebt? Dan hebben wij onder andere SWL binnen onze gemeente met professionals en talloze vrijwilligers die zich inzetten voor anderen.

Omzien naar elkaar valt niet altijd mee in onze steeds individualistischere samenleving. Mijn grootste zorg als raadslid is dan ook: hoe gaan wij de zorg betaalbaar houden? Er zijn nu al grote tekorten. Om de mooie voorzieningen waar we op terug kunnen vallen betaalbaar te houden, kunnen we zelf óók het nodige doen. Ik zet me in om mensen meer bewust te maken van wat ze allemaal zelf kunnen doen. Denk hierbij aan goede domotica; dat zijn slimme technische hulpmiddelen die vaak al via de mobiele telefoon kunnen worden bediend. Daar kunnen we uitstekend zelf voor zorgen. Dan kunnen we straks zo lang mogelijk comfortabel en veilig thuis blijven wonen.

En als het echt nodig is, kun je bij de gemeente aankloppen. Naast het inschakelen van Buurtzorg Lingewaard, kun je bij de afdeling Wmo te weten komen voor welke voorzieningen je wel of niet in aanmerking komt. En als het niet meer lukt in je eigen huis, dan moet er voldoende aanbod in woningen en voorzieningen zijn waar je dan terecht kunt.

Als u een zorgvraag heeft of ergens mee zit, dan mag u mij altijd bellen. Ik zal mijn uiterste best doen om iets voor u te kunnen betekenen. Al is het voorlopig vanuit mijn geleende rolstoel.

Tiny Peters
Raadslid VVD