De feestdagen zijn inmiddels voorbij. Maar de Oekraïners in Lingewaard hebben op vrijdag 20 januari het nieuwe jaar gevierd met de inwoners van Huissen. Samen organiseerden zij namelijk een nieuwjaarsviering op de Zilverkamp.

Een logische plek voor een samenkomst. Daar wonen sinds een aantal maanden namelijk Oekraïense families in tiny houses. Deze tiny houses zijn door de gemeente geplaatst en bieden hen een veilig onderkomen. Omwonenden, maar ook mensen uit andere kernen kwamen op de nieuwjaarsviering af.

Kennismaking

Het belangrijkste doel van de viering was om Oekraïners en Nederlanders bij elkaar te brengen. En op een informele manier kennis met elkaar te laten maken. Het was een succes. De sfeer was ontspannen en gezellig. Iedereen heeft iets over zichzelf mogen vertellen. En de taalbarrière wordt elke dag kleiner dankzij intensief taalonderwijs. De Oekraïners zijn dan ook blij met de openheid en de vriendelijkheid van de Nederlanders.

Cultuur en tradities

Gezamenlijk werd er gegeten. Via traditionele Oekraïense en Nederlandse gerechten werd er kennisgemaakt met elkaars cultuur. De Oekraïners vertelden over hun wintertradities, Zoals het vieren van Nieuwjaar, Kerstmis en het feest van Driekoningen. Zo is het tijdens Driekoningen traditie om zich onder te dompelen in water. Bijvoorbeeld een rivier of meer. Ondanks de koude winters, vooral in Oekraïne, houden de Oekraïners zich nog steeds aan deze oude tradities. Daarom namen een aantal van hen een duik in een plaatselijk meer.