Situatieschets

Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen (Internet of Things) gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Je kan daarbij denken aan een sensoren die een signaal geven als de vuilnisbakken vol zijn, fijnstofmeting, verkeerstelling, wifi in de lichtmast etc. Er zijn veel ontwikkelingen op dit vlak en de technieken zijn nog volop in ontwikkeling. 
Je kan smart city onderverdelen in een smart gemeente, smart bedrijven en smart inwoners. Alles bij elkaar is een ‘Smart City’. 

VNG

De leden van de VNG stemden op 29 november 2019 in met de Principes Digitale Samenleving. De Principes zijn een gemeenschappelijk kader voor alle gemeenten voor de omgang met digitalisering van de openbare ruimte door henzelf én andere partijen. Smart City is hierbij een veel gebruikt begrip.

Toepassingen

Enkele technieken worden al toegepast elders in het land. Denk daarbij aan een sensor in een afvalbak. Zodra de afvalbak bijna vol is komt er een signaal dat deze geleegd moet worden. Dan rijdt de vuilniswagen niet te vroeg er heen (de afvalbak zit nog niet vol) of te laat (de afvalbak zit al vol). Hij komt precies op het juiste moment.

Vooral steden zijn druk met de ontwikkeling van smart city. Maar het kan ook voor ons al interessant worden. De ontwikkelingen van deze slimme toepassingen gaan razendsnel en ook de kosten nemen geleidelijk af.

De privacy en beveiliging zijn kritieke onderwerpen bij smart city. 

Smart City en lantaarnpalen

De mast is vaak een plek waar sensoren aan opgehangen kunnen worden. Soms ook in het armatuur zelf. We hebben alleen overdag geen stroom in de lantaarnpaal.

Zo gaan we het voortaan doen

  • We staan open voor nieuwe ontwikkelingen, maar lopen niet voorop. 
  • We passen de techniek pas toe als die zich heeft bewezen en het moet passen in het beschikbare budget.
  • Per situatie maken we een afweging.
  • Waar mogelijk combineren we Smart City met de verlichting (in het armatuur en of in de mast).
  • Het is anderen niet toegestaan om sensoren en zo aan lantaarnpalen of elders in de openbare ruimte te plaatsen. Altijd dient hiervoor eerst overleg met en toestemming van de gemeente voor afgegeven zijn.
  • De privacy en beveiliging zijn kritieke onderwerpen bij smart city. Daar blijven we goed opletten.