In Het Gemeentenieuws van 30 september staat de maandelijkse special 'Meedoen in Lingewaard'. Deze special staat in het teken van mantelzorg. Op de nieuwskomerspagina wordt Huissenaar Abu Ali in het zonnetje gezet. Hieronder leest u alle artikelen uit de special.

Vrolijke Giti (28) moet bij alles geholpen worden door haar moeder

Al weer bijna 25 jaar is Shakiba Pakzad mantelzorger voor haar dochter Giti (28). ,,We zaten in Afghanistan in een bus toen er plotseling een ontploffing was. Vanaf dat moment was Giti gehandicapt”, zegt Shakiba. ,,Het was de shock die maakte dat ze bijna niets meer kon.”

Het duurde tot haar negende jaar voordat Giti leerde lopen. Praten kon ze ook niet meer, nog steeds niet. Toen het gezin twintig jaar geleden als vluchteling
in Bemmel neerstreek, ging haar dochter naar een revalidatiecentrum. Ze boekte daar maar weinig vooruitgang. ,,Maar sinds ze haar werk heeft bij DROOM! en ze ook ambulante begeleiding van De Driestroom krijgt, gaat het langzaam iets beter.”

Brede glimlach

,,Ze vindt het heel leuk bij DROOM!, waar ze elke dag heen gaat”, zegt moeder Shakiba. ,,Het is een vrolijk meisje.” En dat is te zien als Giti erbij komt om buiten op de foto te gaan met haar moeder. Ze heeft een brede glimlach op haar gezicht en kijkt tevreden. Op de momenten dat haar dochter aan het werk is, heeft haar moeder even wat tijd voor zichzelf. ,,Ik ben vanaf ’s ochtends haar aan het helpen. Met wassen, aankleden, tandenpoetsen. Ze heeft bij bijna alles hulp nodig. Ook als ze weer thuiskomt van de dagbesteding.”

,,Gelukkig helpen mijn man en de kinderen ook mee. Mijn andere kinderen zijn ook heel rustig en tevreden en dat is fijn. En ik ben ook heel blij met de ambulante begeleider die met Giti gaat wandelen, zwemmen, gebarentaal oefenen of wat Nederlands leren.”

Terwijl Shakiba met liefde over haar gezin praat, knikt mantelzorgconsulent Monique Ritzen van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) tevreden. ,,Het is goed om het verhaal te laten horen. Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger; ze vinden het vanzelfsprekend om ondersteuning te geven. Ze doen dat voor hun gevoel als moeder of echtgenoot. De term mantelzorger past hen dan niet zo goed.”

Foto van Shakiba en Giti

Mantelzorgcompliment

Om het stille werk van de mantelzorgers te waarderen, stelt de gemeente Lingewaard in oktober weer geld beschikbaar. Dit zogeheten mantelzorgcompliment kan iedereen, die tenminste acht uur per week mantelzorg ontvangt, aanvragen.

,,Veel mensen vinden zo’n waardering van 140 euro fijn”, zegt Ritzen, die ongeveer 400 mantelzorgers in Lingewaard kent. ,,Sommigen delen het geld, anderen gebruiken het als aanvulling op de kosten en er zijn ook mensen die het gebruiken om de mantelzorger te verwennen. Het mag allemaal.” Shakiba besteedde de 140 euro vorig jaar om vliegtickets voor Giti en haarzelf te kopen en zo familie in Londen te kunnen bezoeken.

Mantelzorgconsulent Monique Ritzen weet zeker dat er zo’n 400 mensen in de gemeente Lingewaard zijn die voor een ander zorgen. ,,Die staan bij ons in het bestand. Ze worden vaak doorverwezen of komen bij mij terecht omdat ze steun zoeken. Ik heb dan gesprekken over de balans tussen zorg en ontspanning. De last moet niet te zwaar worden.” Volgens Ritzen zijn die 400 mensen nog maar het topje van de ijsberg. Landelijk gezien is een op de tien mensen mantelzorger.”

Vraag het mantelzorgcompliment nu aan!

Mensen die mantelzorg krijgen en hun mantelzorgverlener willen bedanken kunnen tot en met 31 oktober het compliment aanvragen bij de gemeente Lingewaard. Mantelzorg betekent een lange tijd belangeloos voor iemand zorgen. Het gaat hierbij om de zogeheten ‘bovengebruikelijke zorg’ voor bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, familielid of kennis.

Er zijn een paar voorwaarden voor het ontvangen van het mantelzorgcompliment. De aanvrager moet in de gemeente Lingewaard wonen, de zorg moet minimaal een jaar duren en de mantelzorger moet er minimaal acht uur per week aan hebben besteed. Het gaat niet om gebruikelijke zorg voor bijvoorbeeld kinderen of ouders, maar bijvoorbeeld om zorg voor een dementerende ouder of een gehandicapt kind. De mantelzorg moet voortvloeien uit de relatie tussen de mantelzorger en degene die de zorg ontvangt. Normale zorg en vrijwilligerswerk vallen er niet onder.

Het mantelzorgcompliment bestaat uit een bedrag van maximaal 140 euro per huishouden. Mantelzorgverleners die jonger zijn dan 18 jaar krijgen een cadeaubon. De mantelzorgontvanger vraagt de waardering aan en ontvangt ook het geld.

Aanvragen kan tot en met 31 oktober. Mensen die niet de mogelijkheid hebben om het compliment digitaal aan te vragen, kunnen bellen naar de gemeente. Dat is mogelijk tussen 1 oktober en 31 oktober, van dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is (026) 32 60 111.

Dag van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg is dit jaar op 10 november. Helaas kunnen activiteiten vanwege Covid-19 niet doorgaan. Mantelzorgerverleners krijgen daarom dit jaar vanuit SWL en de gemeente een magazine met een klein presentje. Om een cadeautje te ontvangen is een inschrijving bij het Steunpunt Mantelzorg Lingewaard nodig. Bent u hier nog niet ingeschreven? Stuur dan een mailtje naar m.ritzen@swlingewaard.nl of appje naar (06) 229 33 258 met daarin:

  • Naam van de mantelzorgverlener
  • Adres en telefoonnummer van de mantelzorgverlener
  • Voor wie de mantelzorgverlener zorgt (een zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus)

Vanaf het moment van inschrijven wordt u op de hoogte gehouden van activiteiten voor mantelzorgers.

Nieuwskomerspagina: Abu Ali heeft zijn eigen fanclub

Officieel heet hij Mohammed Al Saady, maar er is geen mens die hem onder deze naam kent. Zeg Abu en pakweg heel Huissen zal weten over wie het gaat. Want Abu Ali is een geliefd man in Huissen en omstreken. Dat blijkt wel uit de enthousiaste verhalen van zijn ‘fanclub’. ,,Overal waar ik met hem fiets, steekt er iemand zijn hand op en roept ‘hé Abu!’ ”Bij binnenkomst in de woning aan het Binnenveld is het meteen duidelijk: nieuwkomer Abu staat er niet alleen voor. ,,Dit zijn mijn vrienden”, zegt hij met een grote glimlach. Op de riante bank zitten Ans Verhaegh en Jan en Marjolijn Klumper.

De koekjes van Abu

,,Abu is ons zeer dierbaar”, zegt Ans. Ze ontmoette hem zo’n drie jaar geleden bij de bushalte. ,,Ik zat te wachten op het bankje en Abu ging naast mij zitten. Hij begon te praten en vertelde wat over zichzelf. Het bleek dat hij, net als ik, op het Binnenveld woonde. Hij wilde graag beter Nederlands kunnen spreken en vroeg mij prompt of ik hem daarbij wilde helpen.” In eerste instantie was er twijfel. ,,Maar diep van binnen voelde ik dat het goed was.” Sinds dat ene moment is de band tussen Abu, Ans en haar man Piet alleen maar verstevigd, vertelt de Huissense. ,,Hij komt op verjaardagen en brengt altijd wat lekkers mee voor mijn kleinkinderen: de koekjes van Abu.”

Inmiddels heeft Ans de Nederlandse les overgedragen aan vriend en taalmaatje Jan Klumper. En ook tussen Jan, zijn vrouw Marjolijn en Abu is een hechte vriendschap ontstaan. ,,We koken graag en kennen de Arabische keuken een beetje. Meteen bij de eerste les ging het over eten en we zijn er niet meer over op gehouden.” Daarnaast zijn er gesprekken over de Islam en de verschillen in gewoontes en tradities. ,,We hebben ook vaak discussies, maar daar komen we altijd uit. We leren van elkaar.”

Foto van Abu met zijn goede vrienden

 

Mensenmens

Volgens Ans is Abu een echt mensenmens. ,,Maar dat niet alleen. Abu durft contact te maken en wil heel graag de Nederlandse taal leren. Hij doet er moeite voor. Hij is echt een uitzondering.” Ans en Abu werken beiden bij de voedselbank. ,,Je weet niet hoe blij we daar zijn met Abu! Hij spreekt Arabisch en Nederlands en kan dus helpen met vertalen. Bijvoorbeeld uitleg geven aan onze Arabische klanten over wat er in de blikken zit. Daarnaast is hij ook heel sterk. Wat wij als dames met z’n tweeën kunnen tillen, tilt hij alleen.” Abu lacht. Iets wat hij sowieso veel doet. ,,Hij heeft goede humor”, zegt Ans. ,,We lachen veel, bijvoorbeeld over een gek woord of betekenis.” Jan kan dat als taalmaatje beamen. ,,Abu had t over kipwater. Geen idee wat dat was. Bleek dat hij kippenbouillon bedoelde!”

Gevlucht

De 46-jarige Abu Ali is Palestijn en gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië. Zijn ouders bleven achter, samen met twee zussen en twee broers. Een andere broer woont met zijn gezin in Nederland, nabij Alkmaar. Even op bezoek gaan is er niet bij vanwege de lange reisafstand. Abu mist zijn nichtje Sali vooral. ,,Ze is heel lief. We bellen vaak en dan maakt ze grapjes.” Ook heeft hij nog regelmatig contact met zijn familie in Syrië. ,,Zij zijn het enige dat ik mis aan mijn thuisland. Mijn moeder is inmiddels overleden en dat doet mij pijn.”

Blij in Huissen

Hij is erg blij met zijn Nederlandse vrienden, zegt hij. ,,De eerste twee jaar in Nederland vond ik moeilijk. In de AZC’s wordt geen Nederlands gesproken, alleen maar Arabisch en dat wilde ik niet. Toen ik hier in Huissen een huis kreeg, ben ik heel goed geholpen door mijn lieve overburen Ruud en Marina Berendsen. Ik kan nog altijd bij hen terecht. Ik ben erg blij dat ik in Nederland mag wonen. Ik hou van Huissen en van de mensen hier. ”En de mensen in Huissen zijn maar wat blij met de goedlachse Palestijn. ,,Hij hoort er echt bij. Hij is actief als brigadier en helpt ook bij het schooldammen”, zegt Ans. ,,Ook is hij heel populair bij alle buurtkinderen. Met al dat lekkers in huis.” Er wordt hard gelachen. De schaal met de koekjes van Abu gaat nog een keer rond.