Het is voor starters op de woningmarkt niet altijd makkelijk om een huis te kopen. De gemeente wil hen een klein stukje op weg helpen met de starterslening. Hiermee kunnen starters een extra lening van maximaal € 30.000,- krijgen om hun eerste woning te kopen.
 

Wat houdt de starterslening in?

Hiermee kunnen starters het verschil overbruggen tussen de koopprijs en het maximale leenbedrag. De lening komt bovenop de basishypotheek voor de woning. De starterslening is de eerste drie jaar zonder rente en aflossingsvrij. Daarna betalen starters alleen kosten op basis van hun inkomen. Dit is een bedrag wat volgens de normen van het NIBUD/NHG verstandig is.

Maximale koopsom naar € 355.000

Lingewaard biedt al sinds 2005 de starterslening aan. In de regeling van 2013 was de maximale koopsom € 220.000. In de tussentijd zijn de woningprijzen flink gestegen en zijn er minder goedkopere woningen te koop. We verhogen nu de maximale koopsom naar de NHG grens. Op dit moment is dat € 355.000. Zo hebben starters meer mogelijkheden om een woning te kopen. 

Helga Witjes is wethouder wonen. “We willen dat meer inwoners de kans krijgen om een eerste huis te kopen. Met deze lening willen we starters een beetje verder op weg helpen. Door op een verantwoorde manier een extra lening aan te bieden. We hopen dat zo meer starters hun eerste huis kunnen kopen.”

Voorwaarden

Starters komen in onze gemeente in aanmerking voor een Starterslening. Daar zijn wel een paar
voorwaarden aan verbonden. Je kunt de Starterslening aanvragen als:

  • je voor het eerst een huis koopt;
  • de hypotheek en de Starterslening voldoen aan de voorwaarden van de NHG;
  • de rentevaste periode van je eerste hypotheek maximaal 10 jaar is.

Dit zijn de voorwaarden voor de Starterslening die in heel Nederland gelden. Daarnaast hanteren we in Lingewaard nog enkele aanvullende voorwaarden:

  • De maximale hoogte van de Starterslening in Lingewaard is  € 30.000,-
  • De woning inclusief bijkomende kosten mag niet duurder zijn dan de grens van de Nationale Hypotheek garantie. Voor 2022 staat deze grens op 355.000,-. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk € 376.300. 

Op de website van SVn vind je uitgebreide informatie en voorwaarden van de Starterslening.

Wat kost de Starterslening?

  • Notariskosten
  • Afsluitkosten bij SVn, de organisatie die de Starterslening verstrekt en beheert
  • Borgtochtprovisie NHG
  • Eventueel kosten voor een taxatierapport of financieel advies.

Handige links en downloads

Op www.svn.nl/starterslening kun je zien wat je maandlasten na 3 jaar zijn, een handig stappenplan downloaden en vind je een overzicht met veelgestelde vragen over de Starterslening. Op www.startenopdewoningmarkt.nl staat veel praktische informatie.