U bent stemgerechtigd inwoner uit de Europese Unie (EU). Daarom kunt u op 23 mei uw stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben over de richting die de EU de volgende vijf jaar volgt. 

Dat geldt op het gebied van: 

  • internationale handel
  • veiligheid
  • consumentenbescherming
  • het tegen gaan van klimaatverandering 
  • economische groei. 

Belangrijke onderwerpen dus in ons dagelijks leven. De leden van het parlement houden ook controle op andere EU-instellingen.

Waar stemt u op?

Deze verkiezingen zijn er om de 751 leden, de Europarlementariërs, uit 28 landen te kiezen. Inwoners van de hele EU mogen hun stem uitbrengen. Uw stem geeft direct invloed op de beslissingen van het Europees Parlement. Uw stem bepaalt namelijk mee wie de 26 Nederlandse afgevaardigden worden in het Europees Parlement. Dus wie Nederland vertegenwoordigt in de EU.

Stemmen in Lingewaard

Rond 7 mei ontvangen inwoners van Gemeente Lingewaard die kiesgerechtigd zijn, een stempas. Op 23 mei zijn op 19 plekken in de gemeente stembureaus ingericht. Tussen 07.30 en 21.00 uur kunt u daar uw stem uitbrengen. Kunt u niet in de gemeente Lingewaard stemmen, maar wel binnen de provincie? Dan kunt u een Kiezerspas aanvragen.

Meer informatie

Kijk voor de plaatsen van de stembureaus, het aanvragen van een nieuwe stempas of kiezerspas en meer informatie op www.lingewaardkiest.nl