U betaalt onroerendezaakbelastingen (OZB) wanneer u op 1 januari de eigenaar bent van een woning of een winkelruimte, kantoor of ander bedrijfspand. Om de OZB te berekenen kijken we naar de waarde van uw pand. Dit is de WOZ-waarde. Welke prijs zou er voor uw pand zijn betaald als het rond 1 januari 2022 zou zijn verkocht? We vergelijken uw pand met vergelijkbare panden die zijn verkocht. De WOZ-waarde is gebaseerd op werkelijke verkoopcijfers. Naast de gemeente gebruiken ook de belastingdienst en het waterschap de WOZ-waarde.

Verandering van uw woning of nieuwbouw

Als een woning tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023 is veranderd door bijvoorbeeld een verbouwing, kijken we bij de waardebepaling naar de toestand van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde van een woning kan op die datum dus hoger zijn wanneer de woning is verbouwd of veranderd. Als een woning of bedrijfsruimte op 1 januari 2023 nog in aanbouw was, kijken we bij de waardebepaling naar dat deel dat op die datum al gebouwd was, inclusief de grondwaarde.

Waarom is mijn WOZ-waarde gestegen?

De gemiddelde verkoopprijs van woningen daalde de afgelopen maanden. Deze daling ziet u alleen nog niet terug in de WOZ waarde van 2023. Dat komt omdat gemeenten voor de WOZ-waarde in 2023 kijken naar de waarde van uw pand op 1 januari 2022. De prijzen van woningen zijn gestegen tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022. Daardoor is de WOZ-waarde nu gemiddeld 17% hoger. De daling van de huizenprijzen ziet u volgend jaar terug in uw WOZ-waarde. Op www.waarderingskamer.nl(externe link) vindt u meer informatie en uitleg over de stijging van de WOZ-waarde. Bekijk hier een filmpje met uitleg over de WOZ-waarde.