Vandaag ontvingen negentien inwoners van Lingewaard een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Nelly Kalfs speldde de gedecoreerden tijdens de lintjesregen op vrijdag 26 april de versierselen op. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Lingewaard in Bemmel.

Een inwoner van Angeren, zes inwoners van Bemmel, vier inwoners van Doornenburg, een inwoner van Gendt, een inwoner van Haalderen en zes inwoners van Huissen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De twee jongste inwoners die een lintje kregen zijn 54 jaar, de oudste is 87 jaar. Ook werd een echtpaar verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Bovenste rij v.l.n.r.: Luc Claessens, Martien Niels en Remie Aleven. Middelste rij v.l.n.r.: Johan Hesselink, Wielly Gertsen, Rook Overweel, Aljosja Molenaar, Ben Weideveld, Geert Nuijen en Anne-Marie Giesen-Mom. Onderste rij v.l.n.r.: Hans Oostendorp, Cora Sluiter-de Goey, Yvonne Vermeulen-Derksen, Riet Vermeulen-van Aalten, Anja Zweers-Hendriks, burgemeester Nelly Kalfs, Theo Aaldering, Marja Nuijen-Banken, Truus van Woerkom-Wagener en Ans Knipping-Janssen (Foto: Mireat)

Remie Aleven (54, Doornenburg) 

Remie was medeoprichter van de Historische Kring Doornenburg, destijds een afdeling van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Hij is bestuurslid en Senator en bezig om de 110-jarige geschiedenis van de schutterij vast te leggen in een boek. In 2010 werd hij bij de schutterij uitgeroepen tot ‘schutter van het jaar’. Ook heeft hij ‘De Gijsbrecht’ ontvangen. Bij Stichting Natuurlijk Lingewaard is in zijn periode als bestuurslid de veldschuur in Bemmel gerealiseerd. Als ‘thematrekker’ van de werkgroep Recreatie, Toerisme en Natuur in Doornenburg ontwikkelde Remie samen met inwoners plannen om Doornenburg groener te maken. Mede dankzij hem heeft Doornenburg een eigen vlag.

Aljosja Molenaar (54, Huissen)

Aljosja kwam als klein jongetje bij het Zeekadetkorps Willem Ruijs en is daar nooit meer weggegaan. Hij legde de basis voor de groei van het korps. Op 18-jarige leeftijd werd hij jeugdleider en later Zeekadetofficier en zelfs commandant. Aljosja was de jongste aangestelde commandant binnen het Zeekadetkorps Nederland. Mede door zijn inzet kwam er een nieuw opleidingsschip. Hij maakt de jeugd enthousiast voor het nautische vak. Hij zette opleidingen op en bracht structuur aan in de lesmaterialen voor de jonge kadetten.

Rook Overweel (87, Angeren) 

Rook is meer dan 45 jaar actief bij AKG De Narrenpoel. Hij was vijftien jaar voorzitter van deze carnavalsvereniging. En tientallen jaren was hij als voorzitter van de optochtcommissie hét gezicht van de optocht. Ook maakte hij de jeugd enthousiast om toe te treden tot de jeugdraad. In 2008 ontving hij de ‘Orde van de Vlinder’. Daarnaast is Rook benoemd tot ‘Erelid’. Hij stond aan de wieg bij de oprichting van Zeemanskoor Schip Ahoy en zit bij dit mannenkoor in het bestuur. Bij Dorpshuis Angeren is Rook sinds jaar en dag de klusjesman. In 2014 ontving hij voor al zijn jarenlange verdiensten voor het dorp de ‘Gouden Duim’.  

Geert en Marja Nuijen-Banken (70 en 69, Doornenburg)

Geert en Marja zijn meer dan veertig jaar actief voor Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen. 
Marja werft leden, organiseert verschillende activiteiten voor kinderen, draait kantinediensten, maakt schoon, is het aanspreekpunt voor bezoekers en was 25 jaar bestuurslid. Geert pakt alle voorkomende werkzaamheden op. Geert is sinds 1978 lid van het Gregoriaans Herenkoor van Doornenburg en ruim 23 jaar secretaris. Tevens is hij het aanspreekpunt voor alle heilige missen in Doornenburg, Huissen en Haalderen. In 1983 werd hij ook lid van het gemengde koor de Burchtsanghers en zat hij in het bestuur en in de muziekcommissie. Als ze samen aan het wandelen zijn dan nemen Geert en Marja het afval mee dat her en der rondslingert. Zo zorgen ze ervoor dat de omgeving schoon blijft! Ook is Geert sinds 2017 vrijwilliger bij Knotploeg De Roswaard.

Anja Zweers-Hendriks (67, Huissen)

Anja zet zich jarenlang met hart en ziel in voor de Parochie Heilige Maria Magdalena in Huissen. Als lectrice verzorgt ze de bijdragen aan de heilige missen. Ze leest verhalen voor aan de jeugd en legt de betekenis ervan uit. Daarnaast zorgde ze ervoor dat de katholieke vieringen voor de ouderen in verzorgingshuis ‘Sancta Maria‘ bleven bestaan. Bij de Stichting Lourdeswerk Lingewaard is Anja penningmeester en zorgt ze ervoor dat zieke medemensen worden gevraagd om aan de reis naar Lourdes deel te nemen. Ook gaat ze als vrijwilligster mee naar Lourdes.

Hans Oostendorp (73, Doornenburg)

Als voorzitter van buurtorganisatie ‘Tussen Rijn & Linge’ brengt Hans mensen met elkaar in contact. Daarnaast is hij 45 jaar voorzitter van de Schietclub, een onderdeel van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Dankzij zijn inzet is het ook voor mensen met een beperking mogelijk om lid te worden. Van de Schutterij is Hans al sinds zijn jeugd lid. Hij was actief betrokken bij de renovatie van het schuttersgebouw en heeft twee kogelvangers gemaakt. Voor zijn inzet ontving hij ‘De Gijsbrecht’ en in 2022 is hij benoemd tot ‘Erelid’. Sinds 2016 is hij ook chauffeur bij RijnWaal Zorggroep.  

Truus van Woerkom-Wagener (77, Bemmel)

Truus zet zit al meer dan veertig jaar in voor voetbalvereniging SC Bemmel. Ze is de steun en toeverlaat voor de allerkleinste voetballers. Ook is ze actief betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Op zaterdag ontvangt ze als een échte gastvrouw de bezoekende teams en scheidsrechters. Ze is bij de club dan ook niet voor niets gekozen tot ’ICOON van de eeuw’. Ze heeft zelfs een eigen deur in de kantine. Letterlijk een deur met een levensgrote foto van haarzelf. Daarnaast collecteert Truus sinds 1998 voor De Zonnebloem en KWF.

Riet Vermeulen-van Aalten (77, Bemmel)

Van 1998 tot 2004 was Riet voorzitter van het Dames Platform Huissen. Dankzij haar kreeg de vereniging weer een toekomst. Riet was ook jarenlang vrijwilligster bij Rijnwaal Zorggroep. Ze bracht met veel plezier koffie en thee rond bij Sancta Maria. Ze is sinds 2000 betrokken bij De Zandse kerk. Riet regelt alles rondom de uitvaarten in de kerk en was initiatiefneemster van de maandelijkse koffiemorgen. Ze zorgt op donderdag voor koffie voor de wandelaars en is actief betrokken bij de Alzheimer avonden. Sinds een paar jaar maakt ze deel uit van de ziekenbezoekgroep van de Parochie Heilige Maria Magdalena.

Luc Claessens (64, Bemmel) 

Sinds 1984 tafeltennist Luc bij Essentia. Als bestuurslid zorgde hij voor de PR, was contactpersoon voor de beheerder van de zaal en de gemeente. Ook regelde hij dat senioren konden gaan trainen en coachte de jeugd. Als penningmeester zorgde hij ervoor dat de tafeltennisvereniging financieel gezond bleef. Nu is hij voorzitter bij Essentia. In een tijd dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te vinden, lukt het hem wel. Ook is hij al jaren penningmeester bij Stichting Fort Pannerden en bij De Zonnebloem afdeling Bemmel-Haalderen-Ressen. Dankzij Luc doet De Zonnebloem nu mee aan de Raboclub actie.

Theo Aaldering (63, Gendt) 

Theo is sinds 2008 volksvertegenwoordiger namens de VVD. Ook zet hij zich al jarenlang in voor Voetbalvereniging Jonge Kracht. Hij deed veel voor de jeugd en was ruim acht jaar voorzitter. Voor zijn vrijwilligerswerk bij de club is hij geëerd als ‘Lid van Verdienste’. Ruim 15 jaar heeft Theo ook diverse bestuursfuncties bekleed bij de KNVB. Hiervoor ontving hij de ‘Gouden Speld’. 
Bij Kalorama, het Centrum voor Doofblinden, ondernam hij meer dan tien jaar verschillende activiteiten met de bewoners. Bij Stichting HoorUs, woon-zorgcomplex voor negen dove volwassenen, is hij penningmeester. Daarnaast is hij lid van de cliëntenraad UWV en penningmeester bij Schutterij St. Sebastianus.

Anne-Marie Giesen-Mom (58, Huissen)

Anne-Marie is al vele jaren één van de trekkers en secretaris bij Stinase. Onder meer van Koningsdag, dodenherdenking, de 5 mei-vieringen en de Huissense dag. Binnen de Parochie Heilige Maria Magdalena is ze een actieve lector. Ze ondersteunt de dienstdoende pastor door diverse lezingen tijdens een viering voor te dragen. Daarnaast regelt ze allerlei praktische en inhoudelijke zaken. Ook is ze gastgezin tijdens de Zwitserse week. Ze vangt dan muzikanten op in haar huis tijdens de 4Daagseweek.

Wielly Gertsen (63, Huissen)

Meer dan veertig jaar is Wielly vrijwilliger bij Carnavalsgezelschap De Kraonige Zwaone. Als kleine jongen ging hij al met zijn oom mee om te helpen bij de hoftimmerlui. Tegenwoordig is hij er Hoofd van Dienst. Ook is hij lid van de Senaat. Sinds 2008 maakt Wielly zich verdienstelijk bij de Stichting Vrienden van de Huissense Umdracht, met name in de technische ondersteuning. Bij het Exoduscomité zet hij zijn netwerk en kennis in om de exoduswandeltocht te laten slagen. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Stichtingen Vrienden van Huissen en Carillon Huissen-Stad.

Ben Weideveld (68, Haalderen) 

Ben was 45 jaar het gezicht van Stichting Kinder Vakantie Comité (KIVAC). Hij was voorzitter en regelde bijna alles rondom de vakantieweek. Ook is Ben zeer betrokken bij het Oranje Comité. Zijn inzet zorgt ieder jaar voor een geslaagde Koningsdag voor jong én oud. Bij RKVV Havo is hij meer dan 20 jaar bestuurslid. Hij was ook actief scheidsrechter bij Havo en de KNVB. 
Bij carnavalsvereniging de Kleibakkers was hij jarenlang bestuurslid en verkeersregelaar. In 2006 is hij benoemd tot ‘Grootste Kleibakker’. Tot voor kort werkte hij bij IKC Het Sterrenbos als conciërge. Een sociale rol die goed bij hem paste en deed Ben taken die niet standaard bij zijn functie hoorden.

Johan Hesselink (69, Bemmel)

Johan zat in het verleden jaren in het schoolbestuur van stichting Donatushof. In 2008 werd hij lid van de WMO-Adviesraad van gemeente Lingewaard. Jarenlang was hij actief als secretaris van stichting De Kinkel. Ook is hij co-auteur van het boek ‘Met het oog op De Kinkel’. Johan is tevens lid van de Klachtencommissies Woningcorporaties Nijmegen en Mooiland.  Al ruim acht jaar ondersteunt hij het project ‘schooltuin inclusief onderwijs’ van de Radbouduniversiteit. Johan is ook jaren actief lid van Stichting Woonadviescommissie Nijmegen en sinds 2022 ook penningmeester. Daarnaast is hij secretaris van Tafeltje Dekje Bemmel.

Ans Knipping-Janssen (65, Huissen)

Ans is meer dan veertig jaar vrijwilligster bij De Zonnebloem. Daarvan was ze twintig jaar secretaris. Voor haar jarenlange inzet kreeg ze een onderscheiding. Daarnaast is ze een actieve collectant voor het Longfonds, het Spierfonds, het Diabetesfonds en de Lourdes collecte. Vele jaren deed ze bij voetbalvereniging Jonge Kracht en IKC Het Sterrenbos vrijwilligerswerk. Tot 2019 ging ze als leidster mee op schoolkamp. Toen De Zandse Kerk nog erediensten hield, collecteerde ze hier ook voor. Nu is ze vrijwilligster achter de bar tijdens de Klup avonden, het Alzheimercafé en andere activiteiten.

Martien Niels (71, Bemmel)

Martien was jarenlang scheidsrechte, scheidsrechtercoördinator en - opleider bij SC Bemmel. Nu is hij coördinator van de gastouders. In 2011 werd Martien vrijwilliger bij Fort Pannerden. Als kind speelde hij hier al en kent er de weg als geen ander. In de rol van fortcommandant leidt hij de bezoekers rond door het mooiste fort van Nederland. Als dagcoördinator is hij actief betrokken bij de bedrijfsvoering en promotie van het fort. Sinds 2015 verzorgt Martien de volière bij het gemeentehuis. Ook zet hij zich in als verkeersregelaar bij diverse evenementen.

Cora Sluiter-De Goey (68, Bemmel) 

In 1994 richtte Cora samen met haar man de Stichting Mi Corazon op. Doel was en is een deel van het familievermogen ten goede te laten komen aan mensen in ontwikkelingslanden. Ze is voorzitter van de Raad van Advies. Ook is Cora voorzitter van De Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen Ressen en Stichting Tafeltje Dekje Bemmel. Tevens is ze adviseur van de Bemmel Haalderen Stichting. In het verleden was ze verantwoordelijk voor de oprichting van het gemeenschapshuis ‘De Kosterij’ in Ressen. Bij de totstandkoming van de Theaterkerk in Bemmel was ze nauw betrokken bij de inrichting. 

Yvonne Vermeulen-Derksen (75, Huissen)

Yvonne is meer dan veertig jaar actief binnen de Katholieke gemeenschap in Huissen. Ze is bij de Parochie Heilige Maria Magdalena onder meer lectrice, verzorgt avondwaken en is hier ook voorganger bij. Sinds 1999 is Yvonne actief bij de ‘Betuwse broederschap processie naar Kevelaer’. Door haar betrokkenheid is ze benoemd tot het eerste vrouwelijke bestuurslid in het 100-jarig bestaan van het broederschap. Binnen de Stichting ‘Loop en Werk’ zet ze het werk voort van haar inmiddels overleden broer, pater/missionaris Jacques Derksen. Sinds een paar jaar bezorgt ze via Tafeltje Dekje maaltijden bij ouderen. 

Kent u ook iemand die een lintje verdient?

Iedereen in Nederland kan een lintje verdienen. Door iets bijzonders te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Vrijwilligers die zich inzetten op het gebied van sport, kunst, cultuur, pleegzorg en nog veel meer.

Wilt u een aanvraag doen voor de lintjesregen 2025?

Stuur dan zo snel mogelijk een verzoek om iemand voor te dragen. De volledige aanvraag moet u namelijk vóór 1 juni 2024 indienen. Hier leest u meer informatie

Wilt u graag persoonlijk informatie ontvangen over een aanvraag?

Neem dan via representatie@lingewaard.nl contact op met team Representatie van de gemeente Lingewaard.