Gefeliciteerd, je bent bijna 18 jaar! Als je 18 wordt verandert er veel in je leven. Je wordt zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken. Er moeten ook dingen geregeld worden: begin op tijd met voorbereiden. Wij hebben voor jou informatie op een rijtje gezet waar je zoal aan kan denken.

Checklist als je 18 wordt

Op de website Wijzer in geldzaken(externe link) en Kwikstart(externe link) kan je veel informatie vinden over wat er verandert als je 18 bent geworden. Op de website van de Rijksoverheid(externe link) kan je een checklist vinden, waarmee je onder andere kan zien wat je moet regelen zodra je 18 wordt. op de website van het Nibud vind je een geldplan(externe link) voor als je 18 wordt. Daar zie je precies wat je moet regelen. 

DigiD aanvragen

Heb je nog geen DigiD? Vergeet deze niet aan te vragen(externe link) zodra je 18 bent geworden. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen. Zoals inschrijven bij een school, aanvragen van zorgtoeslag en aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. Je bent niet altijd meer meeverzekerd bij je ouders. Ook moet je rekening houden met de kosten. Misschien is de zorgverzekering van je ouders voor jou niet de voordeligste. Je kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoe hoog jij jouw eigen risico wilt zetten, waarmee je weer een wat lagere premie krijgt. Allemaal nieuwe informatie, het is dus verstandig dit op tijd te checken vóór je 18 wordt. Op de website van het Nibud(externe link) staat handige informatie die jou kan helpen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Er staat hoe een zorgverzekering is opgebouwd, wat de kosten zijn en hoe je uit alle verzekeringen kan kiezen.

Toeslagen

Misschien heb je recht op toeslagen? Zoals bijvoorbeeld Zorgtoeslag of huurtoeslag. Dit kan je checken bij de Belastingdienst(externe link). Voor het aanvragen van toeslagen heb je een DigiD nodig.