Voor een bezoek aan Nederland hebben sommige buitenlandse bezoekers een visum nodig. Om dit visum te krijgen is in een aantal gevallen een garantverklaring vereist.

In het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking verklaart u waarom u de persoon hebt uitgenodigd. Bijvoorbeeld voor een vakantie. Dit helpt diegene om het visum te krijgen.

Wat u moet doen

Bekijk de op de site van 'Nederland en u' voor welke nationaliteiten een visum verplicht is.

U moet een formulier invullen en daarvan de handtekening bij de gemeente laten legaliseren. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt moet u beiden aanwezig zijn bij de gemeente en daar allebei uw handtekening plaatsen.

Voor een garantstelling vult u het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking in. Met het ondertekende formulier komt u bij ons langs, wij legaliseren uw handtekening door een stempel op het formulier te zetten. Daarna stuurt u zelf het formulier naar uw gast in het buitenland. Zij hebben het formulier nodig voor hun visumaanvraag.

Afspraak maken

Nodig voor de aanvraag

  • Ingevuld formulier garantstelling. Download dit via de Rijksoverheid.
  • Identiteitsbewijs

Let op:

Onderteken het formulier nog niet! Omdat uw handtekening gelegaliseerd moet worden mag u alleen in het bijzijn van de ambtenaar van de gemeente uw handtekening zetten.

Hoe lang het duurt

De gemeente legaliseert direct uw handtekening. Daarna krijgt u het formulier meteen weer mee.