In Lingewaard vindt u een aantal bijzondere plekken en bezienswaardigheden. 

Rivierengebied en Uiterwaarden

Gemeente Lingewaard ligt in nationaal landschap De Gelderse Poort, aan de splitsing van de Rijn in Waal en Neder-Rijn/ Pannerdensch Kanaal en die zich als Neder-Rijn bij Huissen weer opsplitst in de Ijssel.

In natuurlijk en landschappelijk opzicht zijn vooral de uitgestrekte uiterwaarden langs de rivieren zeer interessant. Vanaf de dijken is het uitzicht over het water en het land vaak indrukwekkend. De hoogtepunten in beleving van natuur en landschap zijn de Gendtse buitenpolder, de Bemmelse Waard, de Roswaard en de Klompenwaard bij Doornenburg en de wielen of ook wel waaien genoemd die voorkomen in de Angerense, Haalderense en Huissense uiterwaarden.

Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht.

Meer informatie: www.fortpannerden.eu/

Kasteel Doornenburg

Dit grote, fraaie middeleeuwse kasteel wordt wel de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stevige weermuren bevinden zich rond het ruime binnenplein onder andere een boerderij, een kapel en een woontoren. Met name het feit dat De Doornenburg een boerderij binnen haar poorten heeft, maakt het tot een vrij uniek kasteel in Nederland. Er worden op gezette tijden rondleidingen verzorgd en ook buiten die vastgestelde tijden zijn op verzoek extra rondleidingen mogelijk.

Meer informatie: www.kasteeldoornenburg.nl/

Stadsmuseum “Hof van Hessen”

Het stadsmuseum "Hof van Hessen" in Huissen is de moeite waard. In dat museum is een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Huissen. Huissen is een Duitse enclave geweest - het behoorde tot het hertogdom Kleve - totdat het op 1 juni 1816 tijdens het Wener Congres in ruil met andere gebieden in handen kwam van het Koninkrijk der Nederlanden.
Naast die permanente tentoonstelling zijn er elk jaar drie tot vier wisseltentoonstellingen met elke keer een ander thema.
Op verzoek kan door de Historische Kring Huessen een rondwandeling worden verzorgd.

Huissen is een plaats die niet alleen overdag, maar ook 's avonds aantrekkelijk is. Het hele centrum is ook hier 's avonds aangelicht waardoor beeldbepalende panden een zekere aantrekkingskracht krijgen. In het centrum treft u 16e en 17e eeuwse panden aan, terwijl er in de stadsparochiekerk een heuse gildekapel te zien is waarin de attributen uit de rijke historie van het gilde tentoongesteld zijn.

Meer informatie op: www.huessen.nl

Tuinbouwmuseum De Hofstèèj

Kenmerkend voor Lingewaard is de tuinbouw. Een nieuw kassengebied is er in ontwikkeling en dat toekomstig tuinbouwgebied Bergerden zal uitgroeien tot een groot aaneengesloten kassengebied .
De bestaande bedrijven die met name in het Huissense gedeelte zijn gehuisvest zijn dusdanig omsloten dat per fiets op een prettige manier kennis gemaakt kan worden met deze agrarische sector.
U kunt gerust in een kas een kijkje nemen en is men geïnteresseerd in de oude druivencultuur dan is er in Huissen het tuinbouwmuseum De Hofstèèj, gelegen aan de Boskoops Glorie in Huissen waar u uitleg over die oude druivencultuur kunt krijgen.

Heeft u gevonden wat u zocht?