Wilt u grondwerkzaamheden verrichten, zoals het graven van een vijver of graafwerkzaamheden voor een aanbouw aan uw woning of bedrijf?

Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is er in Lingewaard een hoog risico op de aanwezigheid van explosieven in de grond. Daarom is het belangrijk een controleonderzoek te laten uitvoeren.

Wat u moet doen

  • Zolang u geen grondwerkzaamheden verricht, hoeft u niets te doen. Explosieven die in de grond liggen en niet aangeraakt worden, leveren (in beginsel) geen gevaar op.
  • Tuinieren wordt niet onder grondwerkzaamheden verstaan.
  • Wilt u grondwerkzaamheden verrichten, zoals het graven van een vijver of graafwerkzaamheden voor een aanbouw aan uw woning of bedrijf? Bekijk dan de risicokaart explosieven. U kijkt of u in een risicogebied of een verdacht gebied zit. Omdat dit in Lingewaard bijna altijd het geval is, krijgt u meestal het advies een controleonderzoek uit te laten voeren. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Om precies te weten of uw locatie in verdacht gebied valt, dient u een controleverzoek in bij de gemeente via 'Melding woon- en leefomgeving'.

Na het controleverzoek ontvangt u een Projectleider samenvatting (PLS). Met deze PLS kunt u een gecertificeerd opsporingsbedrijf vragen om een projectplan te maken. Daarin wordt vermeld hoe er gedetecteerd en/of benaderd gaat worden.

Let op! Voor het maken van een PLS naar aanleiding van een controleverzoek worden kosten in rekening gebracht.

Wanneer u grondwerkzaamheden verricht zonder controleverzoek, kan het werk stilgelegd worden in verband met de veiligheid.

Contact

Wilt u hulp of advies, heeft u vragen of twijfels? Laat het ons weten via het online formulier Melding woon- en leefomgeving.

U kunt ook bellen met de gemeente op (026) 3260111 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur).

Bij aantreffen explosief bellen met de politie 0900-8844.

Kosten

Voor het maken van een projectleiderssamenvatting of het beoordelen van een projectplan in het kader van detectie explosieven worden kosten in rekening gebracht.

Formulieren en documenten

Heeft u gevonden wat u zocht?