In Lingewaard kunt u prachtig fietsen en wandelen. Bijvoorbeeld over de dijken of door de uiterwaarden.

Fietsen

Gemeente Lingewaard ligt in nationaal landschap De Gelderse Poort, aan de splitsing van de Rijn in Waal en Neder-Rijn/ Pannerdensch Kanaal en die zich als Neder-Rijn bij Huissen weer opsplitst in de IJssel.

Hoe heerlijk is het niet om te fietsen over de dijken langs Waal en Pannerdensch kanaal om even verderop uit te rusten op een bankje en te turen over het water of de groene uiterwaarden.

Lingewaard is opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk en diverse fietsroutes gaan dan ook door onze gemeente.

Bekende fietsroutes zijn:

  • De rondje pontje route (ca 38 km). De pontveren bij Huissen, Doornenburg en het fiets-voetveer in Doornenburg bieden de recreant voldoende mogelijkheden om gebieden als de Ooijpolder of de Millingerwaard en Rijnwaarden te bereiken.
  • De dijk- en uiterwaardenroute (keuze uit 25 km of 40 km).
  • De Linge- en waardenroute (ca 32 km).
  • De Bloesemroute.

Verder is in Lingewaard zelf het recreatieve fietspad langs de Linge een aanwinst. 7 km lang kunt u ongestoord door de ongerepte natuur vanaf de Karstraat op de grens van Huissen en Bemmel fietsen via Haalderen, Gendt tot aan het kasteel in Doornenburg. Daar is de Linge een schuilplaats voor de vele vogels omzoomd door kleurrijke veldbloemen. Sportvissers maken graag gebruik van de Linge en de bankjes die langs de Linge staan nodigen uit om er plaats te nemen en te genieten van de idyllische sfeer. Om maar eens te zeggen: de gemeente is de Linge meer dan waard.

Fietsroutes kunt u gratis downloaden op:

Wandelen

Wandelroutes zijn de wandelroute door de Gendtse polder (8km) en de wandelroute "Verdediging door de eeuwen heen (4 km).

Dit zijn wandelroutes die lopen door uiterwaarden die tot het natuurproject De Gelderse Poort behoren. In deze uiterwaarden lopen wilde kuddes Galloway-runderen en Koniks paarden die het groen kort moeten houden. Het publiek kan vrij door de ongerepte natuur wandelen. Ook kunt u onder leiding van een gids wandelingen maken door moeder natuur. In het educatief centrum "Het dijkmagazijn" aan de Waaldijk kunt u ook een indruk krijgen wat de natuur in onze omgeving zoal te bieden heeft.

Wandelroutes in de Betuwe