Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Er wordt onderscheid gemaakt in:

 1. De bestuurderskaart
 2. De passagierskaart
 3. Kaart voor instellingen

Bestuurderskaart

Bent u gehandicapt en kunt u niet meer dan 100 meter lopen met behulp van loophulpmiddelen en bestuurt u zelf een auto? Dan kunt u een verzoek indienen voor de afgifte van een bestuurderskaart. Met deze kaart kunt u een auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart staat op naam van een persoon en niet op kenteken.

Passagierskaart 

Als u voor vervoer van anderen afhankelijk bent, minder dan 100 meter kunt lopen en van deur tot deur afhankelijk bent van derden, dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kunt u op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. De kaart staat op naam van een persoon en niet op kenteken.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit. 

Kaart voor zorginstellingen

Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor het vervoeren van bewoners.

Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart

U kunt het online formulier gebruiken voor aanvragen van uw eerste kaart, het verlengen van uw huidige kaart of het omzetten van bestuurderskaart naar passagierskaart. 

U kunt het formulier ook gebruiken om verlies of diefstal van de kaart door te geven.

DigiD linkAanvraag indienen particulieren

eHerkenning linkAanvraag indienen instellingen 

Nodig bij de aanvraag

 • Een recente pasfoto
 • Bij verlenging van uw huidige kaart: 
  • het nummer van uw kaart
  • de vervaldatum van uw kaart
  • een kopie van beide zijden van uw huidige parkeerkaart

Kosten

Wanneer u voor het eerst een kaart aanvraagt en er is een positieve indicatie, betaalt u € 83,40. Een tweede en volgende keer dat u de kaart aanvraagt, is deze gratis.

Als u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart krijgt, moet u deze afhalen op het gemeentehuis in Bemmel. Daarvoor moet u een afspraak maken

Heeft u al eerder een kaart gehad, dan wordt uw nieuwe kaart thuisbezorgd door PostNL. 

Hoe lang het duurt 

De doorlooptijd is normaal gesproken 6 weken vanaf de aanvraag. Door drukte bij Argonaut (de instantie voor medische advisering) kan het nu tussen 8 en 14 weken duren. 

Argonaut neemt zo nodig contact met u op voor een afspraak.