Kinderen die levenloos geboren worden, kunnen ook worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Ouders kunnen hiervoor een verzoek indienen bij de gemeente. Wanneer het kindje geboren werd, maakt niet uit. De registratie vindt plaats in de gemeente waar u woont.

U doet voor uzelf een verzoek om uw kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk op het gemeentehuis.

Woont u in de gemeente Lingewaard? Dan maakt u een afspraak. Dat kan telefonisch via (026) 3260111.

Wat u nodig heeft bij de afspraak

  • Een akte van geboorte levenloos kind.
  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
  • Eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden ingeschreven.

Hoe lang duurt de registratie?

Dat verschilt per situatie. Heeft u de akte niet of weet u niet of er destijds een akte is opgemaakt? Dan gaan wij voor u op zoek. Dat duurt soms een paar dagen en soms een paar weken. Is uw kindje ter wereld gekomen in een andere gemeente? Dan moet u ook rekening houden met de verwerkingstijd van die gemeente.

Wat het kost

Het opmaken van een akte is gratis. Ook het registreren van uw kindje in de Basisregistratie Personen is gratis.

Goed om te weten

  • Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.
  • Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk aan het loket.
  • U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.
  • Woonde u niet in Nederland toen uw kindje werd geboren en stond u hier niet ingeschreven? Dan kunt u uw kindje niet in de BRP registreren.
  • Bent u voor 1 oktober 1994 geëmigreerd uit Nederland? Dan kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens zitten dan niet in de BRP, dus uw kindje kan daar ook niet aan toegevoegd worden.

Wat er gebeurt met de registratie

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. Dit overzicht krijgt u na de registratie mee.

Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheid(externe link).

Andere organisaties die de BRP gebruiken, krijgen geen bericht van de registratie van uw kindje. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp(externe link).