Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Ook bestrijden we de eikenprocessierups. Wilt u melding van de eikenprocessierups maken, kan dat via het formulier Melding woon- en leefomgeving.

Algemene informatie over het voorkomen van overlast van ongedierte en het bestrijden van ongedierte vindt u op de website van Milieu Centraal.

Wat u moet doen

Wespen

Heeft u een wespennest gezien in de openbare ruimte, meld dat dan bij de gemeente (026) 326 01 11.

Voor het bestrijden van wespennesten op uw eigen terrein of in uw huis, kunt u één van de ongediertebestrijdingsbedrijven bellen.

Bijen

Heeft u overlast van bijen, neem dan contact op met een imker. Deze komt de bijen bij u weghalen. De volgende telefoonnummers van imkers kunt u bellen: (026) 32 58 119 of (024) 75 04 894. Deze imkers zijn lid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Ratten

Heeft u een rat of meerdere ratten gezien op uw eigen terrein of in de openbare ruimte, meld dat dan bij de gemeente (026) 326 01 11. Wij komen op een dinsdag of donderdag de ratten bestrijden.

Ratten bij bedrijven, waaronder ook agrarische bedrijven, horen door de eigenaar van het bedrijf zelf te worden bestreden.

Muskusratten

Heeft u muskusratten gezien? Meld dat dan aan het Waterschap Rivierenland Muskusrattenbestrijding, telefoonnummer: (0344) 64 94 51.

Ongediertebestrijdingsbedrijven

Ander ongedierte kunt u laten bestrijden door een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. U dient hiervoor te betalen. Ongediertebestrijdingsbedrijven in de omgeving zijn (o.a.)