Zelf hulp of opvang bieden

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag dan via het contactformulier of mail naar gemeente@lingewaard.nl. We proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ik wil graag helpen, hoe kan ik dat doen?

Wat fijn dat u wilt helpen. Dat kan op verschillende manieren. Kijk op de website van Vluchtelingenwerk Nederland wat er mogelijk is. Het gaat in eerste instantie om het doneren spullen of geld, tot aan het bieden van onderdak of het doen van vrijwilligerswerk.

Op giro555.nl leest u dat financiële hulp hard nodig is. En hoe de samenwerkende hulporganisaties zich inzetten voor hulp aan een land in oorlog. Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen.

Ik heb woonruimte beschikbaar.

Logeerplek

Heeft u een logeerplek? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Kijk dan op: Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen. Het is belangrijk dat u vooraf bedenkt hoe lang u vluchtelingen opvang kunt of wilt bieden. Als de opvang bij u in huis stopt, gaan deze mensen naar een locatie voor noodopvang.

Zelfstandige woonruimte beschikbaar

Heeft u een woning, appartement of een andere accommodatie beschikbaar, neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier.

Opvang huisdieren

Sommige mensen zijn samen met hun huisdier gevlucht. Als u wel vluchtelingen wilt opvangen maar liever geen dier in huis heeft, is er opvang beschikbaar. De gemeente kan hierbij bemiddelen. Gebruik hiervoor het contactformulier.

Hoe lang mag ik Oekraïense vluchtelingen opnemen in mijn huis?

Gezien de ernstige situatie in Oekraïne, zijn hier geen strikte termijnen aan verbonden. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De vluchtelingen kunnen hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging met 90 dagen. Het is voor hen dan ook niet nodig om een asielverzoek in te dienen om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven.

Bovendien is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, hier in verband met de huidige situatie geen problemen van zullen ondervinden.

Opvang vluchtelingen en financiën

Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen opvang?

Nee. Ook de zogenaamde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere facetten van de uitkering heeft het geen invloed.

Ik kan niet alles betalen. Krijgen vluchtelingen een uitkering?

Nee. Maar vooruitlopend op de landelijke wetgeving heeft het college besloten alvast een toelage te vertrekken aan gastgezinnen. Het gastgezin ontvangt € 60 voor één vluchteling, € 100 voor de opvang van twee vluchtelingen en voor een gezin met kinderen € 180 euro. Dit zijn weekbedragen als vergoeding voor gas, water, licht en eten.

Het gastgezin ontvangt deze toelage na uitsluitend als vluchtelingen bij de gemeente staat ingeschreven op hun adres. Voor inschrijving van de vluchtelingen de Basisregistratie Personen, kunt u contact opnemen met de gemeente via (026) 32 60 111.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. 

Ik vang vluchtelingen op. Waar kan ik terecht voor ondersteuning?

Als u al vluchtelingen in uw woning opvangt, laat het ons dan weten. Dat kan via het contactformulier  We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om te kijken waar we u als gemeente bij kunnen ondersteunen.

Vluchtelingenwerk

Heeft u vragen over zorg, onderwijs en financiën, dan kunt u contact opnemen met Stichting Vluchtelingenwerk Lingewaard. Hun contactpersoon Anita Cichecka is bereikbaar op (06) 57 45 89 29. 

Iedere maandag en woensdag is er van 11.30 tot 15.00 uur een spreekuur in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Hier kunt u terecht met uw vragen. Tijdens de spreekuren is er vaak een tolk aanwezig.