Een open haard, vuurkorf of houtkachel. Veel mensen vinden het gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor een ander heel vervelend zijn en overlast geven. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen last heeft van houtrook.

In gesprek

Sommige mensen die overlast hebben, vinden het lastig om het gesprek hierover aan te gaan met de houtstoker. Toch is het belangrijk om dat te doen. Hoe eerder u met elkaar in gesprek gaat, hoe minder kans dat een vervelende situatie ontstaat of erger wordt. Misschien bent u zich niet bewust van de overlast die uw omgeving heeft. Als houtstoker kunt u uw buren gewoon eens vragen of ze overlast hebben.

illustratie in gesprek

Tips als u overlast heeft

  • Bedenk eerst wat u aan de stokers wilt vertellen.
  • Zet op een rij wanneer u last van houtrook heeft (bijvoorbeeld bij windstil weer).
  • Bel bij de stokers aan en blijf rustig. Vertel dat u graag met hen wil praten over het gebruik van de kachel, haard etc. en vraag wanneer dat kan, op een moment dat het u beiden past.
  • Blijf ook tijdens het gesprek rustig.
  • Houd er rekening mee dat stokers vaak niet in de gaten hebben dat zij overlast veroorzaken.
  • Luister in dat gesprek ook naar hun kant van het verhaal en neem serieus wat zij u vertellen. Een ander kan de situatie heel anders beleven.
  • Blijf niet hangen in wie de schuld of gelijk heeft. Zoek samen naar geschikte oplossingen.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld tot welk tijdstip gestookt wordt of dat u van te voren een bericht krijgt, zodat u uw ramen op tijd kan sluiten.
  • Wat ook het resultaat van het gesprek is: blijf rustig en zeg vriendelijk gedag. Bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.
illustratie afvinklijst

Afvinklijst voor bewust stoken

  • Gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming.
  • Zorg voor een geschikte plek en hoogte van de rookafvoer.
    Als een afvoer uitkomt ter hoogte van (slaapkamer) ramen, is overlast te verwachten. Een tuinkachel met een korte schoorsteen zorgt voor lage verspreiding van de rook door de tuinen. Hinderlijk voor u én uw buren.
  • Stook niet bij mist of windstil weer.
    De rook blijft dan om het huis hangen. Dit zorgt voor extra veel overlast. Kijk op www.stookwijzer.nu(externe link) of op https://www.rivm.nl/stookalert(externe link) het geschikt weer is om te stoken.
  • Stook alleen droog en onbehandeld hout.
    Gebruik openhaardblokken (zaagsel-paraffinebriketten) of hout dat één of twee jaar droog heeft gelegen. Als u nat hout stookt, ontstaat er minder warmte en meer rook- en geurontwikkeling. Het is verboden om allerlei spullen te verbranden in de open haard of houtkachel. Voorbeelden zijn: vuilnis, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout.
  • Maak een houtvuur met kleine blokjes of takjes aan. Dit brandt sneller en veroorzaakt minder rook.
  • Zorg voor genoeg frisse lucht in de ruimte waar u stookt.
    Vrije luchtaanvoer en ventilatie zijn belangrijk voor een volledige verbranding van het hout. Zo voorkomt u dat schadelijke stoffen vrijkomen. Voldoende aanvoer van lucht zorgt ook voor een goede afvoer van rook door de schoorsteen. 
  • Laat het vuur vanzelf doven. Dan ontstaat de minste rook.
    Door goed te luchten is er in de ruimte genoeg lucht voor een gehele verbranding van de brandstoffen. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid. Vuile stoffen in de woning gaan zo naar buiten.
  • Zorg voor genoeg binnenkomende lucht. Laat het hout niet smoren en laat het vanzelf doven.
  • Maak een houtvuur met kleine blokjes of takjes aan en steek deze van bovenaf aan.
  • Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen door een officiële vakman vegen.
    Vrije luchtaanvoer en ventilatie zijn belangrijk om te voorkomen dat bij houtverbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Een schoorsteen die niet genoeg trekt, kan de verbrandingsgassen niet (goed) kwijt. Na een tijdje kan er roetaanslag ontstaan of kan de schoorsteen zelfs verstopt raken. Op die manier komen koolmonoxide-gassen vrij in uw kamer.

Buurtbemiddeling

Levert dit gesprek geen compromis op en blijft de overlast, dan kan u nog contact opnemen met Buurtbemiddeling.
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn speciaal opgeleid om gesprekken tussen buurtbewoners te organiseren. Hun hulp is gratis. U kunt op verschillende manieren contact leggen met Buurtbemiddeling. Telefonisch van maandag tot en met vrijdag (9.00-17.00 uur) op (088) 00 11 333. Of via mail naar buurtbemiddeling@sterker.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddelingsterker.nl(externe link).

Schadelijke gevolgen van houtrook

illustratie fijnstof en giftige gassen

Wist u dat er bij de verbranding van hout fijnstof en giftige gassen vrijkomen? Fijnstof bestaat uit allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zó klein zijn dat mensen ze kunnen inademen. Naast fijnstof komen er bij de verbranding van hout kankerverwekkende en giftige gassen zoals koolmonoxide vrij; schadelijk voor uw en andermans gezondheid.
Vooral mensen met astma of COPD, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn extra gevoelig voor houtrook. Zij hebben meer en eerder last van benauwdheid, hoesten, slaapproblemen en klachten aan ogen en keel.
Ook mensen die hout stoken en hun gezin kunnen hier last van krijgen. In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen vaak verkouden. Ook hebben zij vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Zelfs als u de woning goed lucht, blijven de schadelijke stoffen in de kamer hangen.

Verwarmen van uw woning

Verwarmen van uw woning kan op veel verschillende manieren. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal. Geïnteresseerd in het gebruiken van duurzame lokaal opgewekte energie? Neem dan eens een kijkje bij Energieloket Lingewaard(externe link).
Overweegt u een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede keuze te maken. Lees de tips en keuzes bij de aankoop van een houtkachel of open haard op Milieucentraal(externe link).