U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente waar u woont. Dat kan online of op het gemeentehuis. 6 werkdagen later kunt u uw reisdocument ophalen of binnen twee weken laten thuisbezorgen. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Online aanvragen

Wilt u de aanvraag snel regelen? Dan kunt u uw aanvraag online starten en betalen. Hierbij maakt u gelijk een afspraak om uw pasfoto en uw oude reisdocument in te leveren. 

DigiD linkOnline aanvragen

Let op! Wilt u een reisdocument voor bijvoorbeeld uw kind onder de 18 aanvragen? Dan moet de aanvraag gestart worden met de DigiD van het kind.

Op het gemeentehuis aanvragen

Afspraak maken voor aanvragen identiteitskaart

Let op! U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen op te laten thuisbezorgen. Daarna wordt het document vernietigd.

Identiteitskaart voor kinderen onder de 18

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij moeten meekomen met het aanvragen en ophalen.

Ze hebben toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders. Toestemming kunt u online geven.

Toestemming geven reisdocument voor kinderen.

Reizen met kinderen 

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Wat kost het?

Kosten identiteitskaart
LeeftijdKostSpoedaanvraagGeldigheid
18 jaar of ouder€ 70,35€ 53,0010 jaar
jonger dan 18 jaar€ 37,95€ 53,005 jaar

Kwijt of gestolen?

Als uw ID-kaart vermist is, dan is het belangrijk dat u dit snel doorgeeft.

Vermissing of diefstal reisdocument aangeven

Spoedaanvraag

Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Extra informatie

  • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
  • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
  • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
  • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van Nederland Wereldwijd(externe link) is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.