Lancering digitaal platform Samen Kwiek

Met een druk op de knop lanceerden de bestuurders van Gemeente Lingewaard, Rijnstate, Stichting Welzijn Lingewaard, Health Valley feestelijk het platform Samen Kwiek. Ze deden dit op 27 juni tijdens het Netwerkcafé met het thema 'Verbinding tussen welzijn en zorg'. En dat is precies wat Samen Kwiek is: dé link naar welzijn en zorg! Vanaf nu kunnen professionals in zorg en welzijn inwoners doorverwijzen naar passend aanbod in de gemeente. Zoals wandelclubs, biljartmiddagen of fysiotherapie. En nog veel meer! De locatie van de lancering was Dorpshuis Angeren, waar veel activiteiten op het gebied van welzijn en sport plaatsvinden. 

Trots

We bedanken alle aanwezigen én natuurlijk ook alle partijen die aanbod op ons platform hebben geplaatst. Net als de inwoners en professionals uit de klankbordgroepen. Ondertussen blijven wij werken aan het verder uitbreiden en optimaliseren van het platform. Egbert-Jan Bögels, directeur Health Valley: “Samen Kwiek is hét voorbeeld van hoe je partijen uit de nulde, eerste en tweede lijn bij elkaar brengt. We zijn ontzettend trots op dit mooie resultaat van onze domeinoverstijgende samenwerking! Wat bijzonder is, is dat Samen Kwiek van een platform is uitgegroeid tot een community waarin burgers, bedrijfsleven, welzijnsorganisaties en zorgorganisaties elkaar ook met enige regelmaat zien.”

Daarom Samen Kwiek

In het landschap van welzijn en zorg zijn er de komende jaren flinke uitdagingen. Zoals de toenemende vergrijzing en een fors personeelstekort bij zorgaanbieders. De vraag naar (gespecialiseerde) zorg wordt alsmaar groter. Het huidige aanbod is versnipperd, het lokale overzicht ontbreekt en er bestaat een gat tussen welzijn en zorg. Dat moet anders! Daarom is er Samen Kwiek: een gebruiksvriendelijk, duurzaam digitaal dienstenplatform. Geraline Leusink, voorzitter raad van bestuur Rijnstate: “Als ziekenhuis bieden we de beste zorg waar dat nodig is. Maar we willen ook voorkomen dat je in zorg komt. En daar draagt Samen Kwiek aan bij.” Rita Spikker, bestuurder van SWL: “Samen Kwiek verbindt welzijn en zorg op een fantastische manier. Het platform laat zien dat er letterlijk laagdrempelig activiteiten om de hoek zijn die inwoners helpen om actief, zinvol en gezond te leven in Lingewaard. En (zorg)professionals kunnen goed en op maat gemaakt advies hieruit halen.”

Meer dan een sociale kaart

Het platform is veel meer dan een sociale kaart. Samen Kwiek helpt zorgprofessionals en inwoners om passend aanbod in onze gemeente te vinden op het gebied van welzijn en zorg. Dat is er vaak al, maar niet alle activiteiten zijn bekend bij inwoners of professionals. Samen Kwiek brengt dat aanbod bij elkaar en maakt doorverwijzen makkelijker. Bovendien krijgen we inzicht in het gebruik van het platform. Met Samen Kwiek werken we op basis van Positieve Gezondheid. Wethouder Aart Slob van de gemeente Lingewaard: “Met Samen Kwiek sluiten we aan bij de gemeentelijke rol vanuit het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Met als doel: inwoners die langer actief en gezond blijven.” Gedeputeerde Helga Witjes: “Als provincie stimuleren we innovatie en de verbinding zoeken met elkaar. Het is geweldig dat Samen Kwiek in onze provincie is gestart. Samen moeten we blijven werken aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg. Daar hebben we elkaar voor nodig.”

Foto's: Hennie van Diest & Dorpshuis Angeren.