Wat is het?

Het mantelzorgcompliment is een bedrag van € 140,- dat mantelzorgontvangers kunnen geven aan hun mantelzorgverlener. Hiermee kunnen zij hun mantelzorgverleners bedanken voor alle hulp die zij bieden.

Mantelzorgcompliment aanvragen

Tussen 1 januari en 30 november kunt u het mantelzorgcompliment online aanvragen. 

Degene die mantelzorg krijgt, doet de aanvraag. Wij controleren of alle gegevens kloppen en maken het geld in de eerstvolgende maand na uw aanvraag over. Bijvoorbeeld: als u een aanvraag doet in januari, wordt het mantelzorgcompliment in februari overgemaakt. U kunt het bedrag dan persoonlijk aan uw mantelzorger(s) geven.

DigiD linkAanvragen mantelzorgcompliment

Voorwaarden

 • U (degene die mantelzorg krijgt) vraagt het compliment aan. U kunt het bedrag zelf aan de mantelzorger geven.
  • Wanneer u uw geldzaken niet meer zelf regelt, kan het compliment ook worden aangevraagd door uw bewindvoerder.
 • U ontvangt in 2024 minimaal 3 maanden lang mantelzorg, voor minimaal 8 uur per week.
 • Mantelzorg is onbetaald en aan een naaste. De zorg is meer dan je normaal mag verwachten (bijvoorbeeld van een ouder/voogd aan een kind of aan je partner). 
 • Per adres (van degene die zorg krijgt) wordt één mantelzorgcompliment verstrekt.
  • Heeft u meerdere mantelzorgers? Dan kunt u het bedrag onder hen verdelen.
  • Zijn er meer mensen op hetzelfde adres die mantelzorg krijgen. Dan vraagt u het samen aan en verdeelt u het onder uw beide mantelzorgers.

Let op! Wij controleren de aanvragen voor het mantelzorgcompliment. Als de aanvraag gebaseerd is op bewust onjuist verstrekte gegevens, vorderen wij het mantelzorgcompliment terug.

Hulp nodig bij de aanvraag?

U kunt tussen 1 januari en 30 november een aanvraag doen (met uw DigiD). Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van het mantelzorgcompliment? Of komt u er toch niet uit met het online formulier? U kunt ons daarvoor bellen op (026) 32 60 111.

We zijn het hele jaar te bereiken op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur:

 • Geef als u belt aan dat u hulp nodig heeft bij het aanvragen van het mantelzorgcompliment.
 • Wij maken dan een terugbelverzoek aan. U wordt dan binnen 7 werkdagen teruggebeld door iemand die u kan helpen met het aanvragen van het mantelzorgcompliment.